Bli hjälten som besegrar ”Ärkefybon” i Minecraft Dungeons Hero Edition

Minecraft har länge varit ett uppskattat spel där man kan i princip göra lite vad man vill utan något riktigt slut. Mojang Studios släppte tidigare i våras en Dungeon Crawler i samma universum vid namn Minecraft Dungeons, tillsammans med X-box Game Studios.

Spelkult låter en av sina mest rutinerade Minecraftspelare sätta tänderna i Heroes Edition för att syna det i sömmarna.

Nu har jag provat Minecraft Dungeons – Hero Edition som släpptes i dagarna. Här ska man besegra fiender i olika banor medan man följer en berättelse, vilken inleds med att Ärkefybon blir utstött från sin by då denne inte passar deras stereotypiska normer (”fybo” är en ond bybo i svenska Minecraft, reds. anm). Ärkefybon vandrar iväg för att finna ett ställe där den kan bli accepterad och stöter på ett maktklot som har all makt i världen.

Med detta tar Ärkefybon över Minecraftvärlden och det blir ditt/hjältens jobb att besegra denne.
Berättelsen kan ibland kännas som ett lite fantasilöst sätt att förklara varför man är där, men duger för att man ska bli sugen på att ge sig ut på det äventyr som det bjuds in till!

I början får man välja språk på undertexter och tal. Det står att det bara finns på engelskt tal men ställs ändå in på svenska automatiskt, både tal och text vilket borde passa de yngre. Menyerna är dock välgjorda i övrigt och har den där klassiska Minecraftkänslan vid sig. Extra positivt är karaktärerna där en mångfald av etniciteter representeras, tillsammans med andra, för gamingvärlden ovanligheter, som exempelvis vitiligo.

Men man ska inte lura sig att det här är som att spela Minecraft, där du kan bygga nästan vad du vill, utan mer en enkel dungeoncrawler som bör tilltala den som inte redan testat Diablo, eller helt enkelt älskar Minecraft-temat. Om man inte har spelat Minecraft tidigare finns det många referenser man troligtvis inte inte känner igen och kan tycka är konstigt, så som några av monstrerna med sina udda egenskaper.

När man levlar upp får man förtrollningspoäng som man kan använda för ge vapen och rustningar, vilka man lootat från monster och kistor, helt nya krafter. Kartan är också välgjord med många läckra detaljer. Man gör olika uppdrag som i sin tur låser upp flera andra uppdrag så efter ett tag kan man välja lite vad man vill göra. 

Det finns en del som skiljer sig från det Minecraft vi känner till, en lätt fjärran isometrisk vy, vilken lämpar sig väl att spela det inbyggda coo-op läget som fungerar någorlunda på Playstation 4. Det hänger lite på hur samspelta spelarna är, när vi spelade var den ena tvungen att gå i hasorna på den som tog kommandot, vilket inte gav känslan av full frihet för båda spelarna.

Några nya block känns inte heller igen från orginal-minecraft och inledningsvis är det påtagligt att man använder sig av andra kontroller, vilket kan vara lite förvirrande ibland, särskilt om man är en erfaren Minecraftspelare som vi. Men det är överkomligt. Grafiken och framför allt musiken känns riktigt nostalgisk och trogen Minecraftspelet, trots att den är unik för denna titel.

Det är tyvärr lite väl repetitivt och man lyckas mest bibehålla intresset eftersom nya monster introduceras med jämna mellanrum. Men det är ju alltid kul att låsa upp och upptäcka nya grejer så det är väl värt några timmars lir, bara man vet vad man ger sig in på!

Minecraft Dungeons – Hero Edition
Positivt
Stor Minecraftnostalgi
Bra första dungeoncrawl
Bra representation bland karaktärerna
Negativt
Repetitiva levels
Tam story
Bristfällig Co-op
70
Prenumerera
Meddelande om
guest

1 Kommentar
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Niklas Lagström

Minecraft Dungeons har varit fantastiskt för mig och min 8-åring. Vi kan äntligen spela ett spel där vi MÅSTE samarbeta för att överleva. Olika vapen, rustningar och artefakter har dels synergiska effekter samt måste kombineras på ett smart sätt för att vara så effektiva som möjligt.
Jag hade nog inte spelat detta själv, men tillsammas med ett (eller sitt eget) barn är det en fantastisk upplevelse och dessutom en listigt sätt att smyga in rollspelande på ett tidigt stadie.

1
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x