Unlock kids kartong och några komponenter

Klurigt för barn och vuxna med Unlock! Kids: Detective Stories

Unlock kids kartong och några komponenter
Läsarbetyg0 Betygsätt
4

I Unlock! Kids hjälps spelarna åt med att lösa uppgifter och leta ledtrådar för att komma vidare i äventyret. Till skillnad från andra spel i Unlock!-serien behövs det ingen app.

Unlock! Kids: Detective stories består av tre olika scenarion, och inom varje scenario finns två uppdrag. Varje uppdrag tar ungefär 20 minuter att spela. Totalt sex stycken spel alltså, och fler gånger än så kan det inte spelas. Möjligen kan yngre barn uppskatta att spela om samma uppdrag flera gånger.

För varje scenario finns en kortlek med numrerade kort, ett antal brickor som också har nummer, och en symboltabell. Korten visar oftast någon form av miljö, och brickorna oftast något slags objekt.

På både kort och brickor finns det halvor av symboler, och genom att kombinera dem och leta upp symbolen i tabellen får spelarna fram vilka nya kort eller brickor de kan dra för att komma vidare i äventyret. På en del kort finns också dolda siffror som ger bonuskort. Så det gäller att ha ögonen med sig och klura ut de bästa lösningarna. Det är inte alltid självklart hur man ska göra, och ibland dyker det upp vägval där man måste komma överens.

Tre kort från introduktionsscenariot i Unlock! Kids
Kortet 2 har en halv symbol, och brickan 6 (nyckeln) har andra halvan. När de kombineras visar kodnyckeln att spelarna får dra kort 5.

Det följer med ett tunt regelhäfte och även ett häfte med ledtrådar för den som har kört fast. Men ett kort introduktionscenario med några få kort gör att man inte behöver läsa reglerna alls. Den som spelat andra Unlock!-spel rekommenderas att spela detta introduktionsscenario, eftersom reglerna skiljer sig en aning åt.

Rekommenderad ålder är från 6 år och uppåt. Vi speltestade med en 10-åring som är van vid både barn- och vuxenspel, och han tyckte det var kul och spännande. Gissningsvis är 10 eller 11 år en övre gräns innan spelet börjar kännas för barnsligt, men med det sagt så hade även de vuxna spelarna roligt. Barn som kan läsa kan absolut spela helt själva, medan yngre barn kan behöva lite hjälp.

Antal spelare är satt till 1-4. Med fyra engagerade barn kan det nog bli en ganska stökig spelomgång, med risk för att blygare barn inte får komma till tals. Två barn som får hjälp av en passiv vuxenspelare, eller ett barn och en vuxen som tar en mer aktiv del i spelet känns optimalt.

Kortens fina och fantasieggande bilder tillsammans med mysiga äventyr gör detta till ett medryckande och engagerande spel. Det är också lätt att återställa och lämna vidare till en ny familj när man spelat klart alla scenarion. I vår ständiga jakt på alternativ till skärmtid kan det här absolut vara en lösning – i alla fall en kort stund.

Unlock kids kartong och några komponenter
Unlock! Kids: Detective Stories (2021)
Läsarbetyg0 Betygsätt
Positivt
Engagerande
Snyggt
Negativt
Ingen omspelbarhet
Begränsat antal spelare
4
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x