Recension: Expedition: Vikings

I danernas rike tar en ung pretendent över sätet efter sin förlorade far, vilken för inte allt för länge sedan for till västerlandet och upptäckte land ära innan han gåvo korpar föda. Denna unga efterträdare är självfallet du, iklädd den skepnad och uppsåt du själv väljer.

Expedition: Vikings är danska Logic Artists efterträdare till deras genombrott Expedition: Conquistador, vilket gjorde eftermäle genom att vara något så unikt som ett välresearchat historiskt rollspel. De som spelat detta kommer känna igen de turordningsbaserade striderna och de platsbaserade uppdragen. I vanliga fall brukar sömlösa kartor i rollspel vara en förutsättning, eller åtminstone ett signum för kvalité, men trots att man här gjort en skarp uppdelning mellan äventyrens skådeplatser har man gjort det på ett sätt som faktiskt förhöjer känslan av epokens vida världsbild. Din by må avguda dig efter dina handlingar, men du fortsätter vara en främling, rentav en nolla på andra sidan havet, tills (om) du återigen bevisar på plats vad du och dina följeslagare går för.

Vi som spelat isometriska rollspel på datorn känner igen oss i mycket. De textbaserade dialogerna (ibland förstärkta med karaktärsintroducerande röster) är till min musarms stora lycka även kopplade till tangentbordskommandon, innehåller klassiskt system för inventarier och har följeslagare som inte självklart stöder alla dina val. Ofta får jag våndas över beslut som kanske inte för mig snabbast framåt då jag måste ta hänsyn till deras egna agendor och känsloregister,  balansera de vidskepliga med de jordnära, de blodtörstiga med de diplomatiska.Den bild av vikingatiden som framställs är mångfacetterad och känns på många sätt fräsch, bland annat för den könsneutrala framtoning som genomsyrar spelet. Men faktum är att det här spelet inte är helt utan övernaturliga inslag, då du ibland utsätts för några av de övernaturliga element som troligtvis var sett som reella fasor på den tiden, om än subtilt. Völvors spådomar är en del av verkligheten och när du väl ikläder dig rollen som ledare för ditt brokiga sällskap så är det en del av även din värld. För en historienörd är det ändå lustfyllt, då mycket energi har lagts på känslan för epoken.Även om musiken i mångt och mycket är framförd på något för moderna instrument, så lyckas man skapa en medryckande ljudbild på nästan samma sätt som det föredömliga The Banner Saga. Detaljer som klädedräkter framställs vackert, om än slarvigt ur ett historiskt perspektiv och utrustning har klassiskt rollspelsmässiga boostar. Men man kompenserar dessa välprövade rollspelselement genom att smakfullt följa den nordiska sagatraditonen och även om jag har åsikter om hur mytiskt länderna i väster framställs så upplever jag en fröjd i att jag upplever en tidspress när jag försöker övertyga folk om att rusta mitt skepp på snabbast, men ändå bästa sätt, för färden till dess mytiska belägenhet. Att man lagt stor möda på att måla upp korrekta vikingatid bebyggelse, med ett flödande liv, utmålat med vackra personbeskrivningar kompletterar illusionen av historiens vingslag .

Den i flera olika kartor uppdragsuppdelade världen avspeglar inte enbart det forna Danmark, utan låter dig även söka lyckan i britternas forna kungariken, antingen som fredlig handelsresande eller som härförare. Resandet sker på flera överblickbara kartbilder som låter dig få en (falsk?) känsla av kontroll. Man tillåts fara fram och härja vilt eller lägga energi på att bygga maktbaser vilka förhoppningsvis finns till ditt förfogande när du väl senare behöver dess stöd för att säkra din ätts självklara rätt. Helst också innan nästa Allting då makthungriga konkurrenter lär göra allt för att med alla sina resurser infoga dina rikedomar till sina.

Jag skulle vilja påstå att jag njuter av varje minut av spel, men det kvarstår några problem. Dels så dras spelet med ganska långa laddningstider, åtminstone på en medelmåttig speldator. Dels så finns det vid releasen något för många buggar, där du exempelvis fastnar i dialoger eller laddar sparade spel som är defekta. Det händer dock inte oförsvarbart ofta och hittills har jag inte stött på buggar som inte gått att komma förbi genom att starta om spelet så jag kan fortsätta den lustfyllda illusionen.

Expedition: Vikings
Smakfullt VikingaRPG
Ett vikingarollspel som på ett smakfullt sätt fångar tidens anda, med tidstroget uppmålad världsbild och karaktärsporträtt, samtidigt som det ger dig en känsla av frihet och äventyr.
Stil
75
Innehåll
70
Känsla
90
Variation
90
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Positivt
Tidstrogenheten
Karaktärerna
Sagan
Negativt
Laddtiderna
Buggarna
81
Fornstora dar
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x