Konvent i ökenhetta

Föreställ dig att nästan alla invånare i Umeå kommun klär ut sig till superhjältar, filmfigurer och teveseriekaraktärer för att gå på en mässa. I 35-gradig värme…  Japp, du föreställer dig Phoenix Comicon 2015.

Om du någonsin behövde övertygas om att spel, serier och rollspel är en kulturell företeelse med många tillskyndare, så finns det knappast något bättre tillfälle än något av de stora konventen i USA. Uppskattningsvis 80.000 personer per dag passerade dörrarna till helgens konvent som hölls i Phoenix.

Programkatalogen spände från sessioner om hur du skapar egna serier till vad som görs för att föra in fler LBGT-karaktärer i fantasy- och sciencefiction-serier. Det fanns möjlighet att lära sig dansa till Michael Jacksons Thriller, och sedan hur du bäst anlägger en zombie-makeup. (Två användbara förmågor som givetvis sedan testades under nattens zombie walk i centrala Phoenix.)

Årets konvent bjöd som vanligt också på ett flertal celebra besök av skådespelare. Från Christopher Lloyd (och Delorian-bilen från Tillbaka till framtiden), Ron Perlman från Hellboy och Sons of Anarchy, till ett helt gäng skådisar från Rocky Horror Picture Show och Battle Star Galactica.

Men allt är inte bara lek och nöje. Flera programpunkter handlade om hur du kan skapa en karriär inom spel- och populärkultur. Dramalektioner, tips på hur du kan jobba som frilansande videofilmare eller rent av tar ditt kostymskapande till nästa nivå och blir professionell fyllde flera sidor i katalogen. Många deltagare på de här mässorna vill bli morgondagens kostymskapare för Game of Thrones.

Intressant att notera är också den stora mängden programpunkter för familjer. Från klassisk ansiktsmålning och sagostunder till sovstunder för padwans…

Givetvis är en av de mest intressanta inslagen alla deltagare som går omkring i cosplay-kostymer. Phoenix Comicon, liksom alla de andra stora seriekonventen i USA, har infört etiska regler och stödjer kampanjen Cosplay is not consent. I korthet innebär det att besökarna förväntas bete sig folk och hålla händerna borta från andras kroppsdelar.

Själva cosplay-inslaget är enormt och den kreativitet som lagts ner på att förvandla frigolit, wellpapp och plastark till robotarmar, sköldar, svärd och märkliga huvudbonader är enormt. I årets upplaga fanns det en stor mängd Tardis-klädda kvinnor. Även om de flesta jag talade med förklarade sitt kostymval med att det är enkelt (“en blå klänning, ett förkläde med texten Police Box och sedan en liten lanterna på huvudet”) så fanns det även några som hade mer allvarliga anledningar. Som Kristina. Hon var på konventet som Tardis, men gillar inte ens Doctor Who.

– Min son Joey var alltid på det här konventet tills han gick bort förra året. Han älskade verkligen Doctor Who. Så jag är här för att hedra min son, och vad bättre ställe än här där han verkligen kände att han hörde hemma, berättade hon.

Kristina som hedrar sin döde son med tatuering och att vara Tardis på Phoenix Comicon.
Kristina som hedrar sin döde son med tatuering och att vara Tardis på Phoenix Comicon.

Fotnot: Artikelförfattaren var engagerad i genomförandet av Phoenix Comicon i en icke-avlönad position.

 

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x