Recension: The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Sammanfattning
Stil
95
Innehåll
100
Känsla
100
Variation
100
Läsarbetyg4 Betygsätt
87
Det bra
Fantastisk värld
Stor frihet
Mycket att se
Det dåliga
Lite knackig framerate
99
Andas liv

Jag står och blickar ut över havet där flockar av måsar cirkulerar av och an i ljuset av den nedgående solen. Långt bort i öster skymtar konturerna av en ö. Det är alldeles för långt att simma, men nog såg jag en flotte någonstans längre söder ut? I norr, på andra sidan bukten, ligger snötäckta berg. En dam jag pratade med i byn tidigare berättade att det talas om en skatt som är gömd där, hon hade hört en gammal vers om de tre ensamma träden högst upp på berget, frågan är bara vad det betyder. Det mullrar till under fötterna på mig, försiktigt kikar jag ner genom en av de stora kratrarna. Där nedanför är en stor grotta, jag har inte sett något tecken på liv än, men jag har hört det. En lång stund nu har jag hört mullret av snarkningar. Kanske är det en av jättarna jag har hört om, och vars enorma skelett jag sett i skogen. Ska jag dra på mig rustningen, förbereda några elixir och klättra ner i grottan? Eller ska jag ta på mig mina varmaste kläder, laga ordentligt med mat så jag klarar av kylan och bege mig bort mot bergen? Eller ska jag ta mig tillbaka söderut längs kusten och hålla utkik efter flotten jag såg tidigare? Kanske borde jag ta mig tillbaka till en av byarna och köpa ett knippe pilar först.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild släpper lös dig som spelare I en enorm öppen värld som är full av liv. Här finns byar, ruiner, djupa skogar, träsk, fiendeläger, vattendrag och bergsområden som alla väntar på att utforskas. Undangömt i världen finns helgedomar med kluriga pussel och stridsutmaningar. I byarna finns det invånare som ibland behöver din hjälp och ibland kan ge dig värdefulla tips. Allt du förväntar dig från en Zelda-titel finns här, men det är presenterat på ett helt nytt sätt.

Spelets första område är en upphöjd platå mitt i spelvärlden. Innan du tar dig ner från platån behöver du lösa några pussel och medan du gör det lär du dig alla de grundläggande spelmekanikerna du behöver. För första gången på väldigt länge är det inte någon som håller dig i handen och berättar för dig precis vad du behöver göra, istället är du fri att utforska världen i ditt eget tempo.

Spelet har många drag av moderna open world-spel. Runt om på kartan finns torn som du kan klättra upp i för att avslöja mer av kartan. På din resa får du jaga och samla svamp och frukt för att laga mat och du kan bygga lägereldar där du kan vila. Det finns en dag och natt-cykel och ett vädersystem som inte bara påverkar världen visuellt utan även påverkar djur, människors och fienders beteende. Likt många andra välgjorda open-world-spel kan du ofta välja hur du tar dig an fiender. Du kan välja att smyga förbi dem och därigenom undvika dem helt, eller smyga in i lägret på natten när alla sover. Du kan hålla dig i utkanten och använda din båge för att eliminera spanarna eller greppa ett tvåhandssvärd och rusa rakt in.

Den största skillnaden mot tidigare Zelda-spel är hur din utrustning fungerar. Istället för att hitta specifika föremål vid givna tillfällen i spelet och därigenom få tillgång till nya områden får du de olika förmågor du behöver redan i spelets första område. Vapen, sköldar och bågar slits och går sönder så istället för att alltid kunna förlita dig på ditt favoritvapen tvingas du byta och experimentera med olika stridsstilar beroende vilka vapen som finns tillgängliga.

Om man ska säga någonting negativt om spelet så beter sig grafiken ibland lite knackigt när det är mycket partiklar och explosioner i luften. Miljön ritas upp långt bort i fjärran men föremål och monster kan ibland ritas in lite plötsligt om du färdas fort till häst och spelet inte riktigt hinner med.

Det är svårt att sammanfatta spelet i text på ett sätt som gör det rättvisa. Spelets värld måste upplevas. Det bästa jag kan göra för att ge en bild av spelet är att alludera till spelets titel, Breath of the Wild. Spelvärlden andas liv, det är en rik, lummig, vacker värld fylld med öden och historia, och du är fri att utforska den på ditt eget sätt och i ditt eget tempo.

 

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x