Måla Fort & Fel! Måla fler miniatyrer!

Det tar en förbaskat lång tid att måla miniatyrer på ett “korrekt” sätt enligt konstens alla regler.

Tid som man knappast får mer av när man blir äldre. Just därför hade jag inte målat figurer sedan 90-talet och rakt av undvikit figurspel, tills även brädspelen började locka med miniatyrer som man bara inte kunde säga nej till.

Men även om föräldraledighet köper en del tid, så märkte jag snabbt att det helt enkelt inte fanns tålamod att måla som jag brukade, så det blev ut på nätet för att sy ihop en ny metod. Ett avvägande mellan tid och kvalitet. Tillräcklig kvalitet för att man ändå ska känna sig tillräckligt nöjd med resultatet, så att det går att spela med miniatyrerna.

Ringrostig och efter flera försök på stackars Zombicide-kit, med diverse spraybasning och ink/wash över grundmålning, så blev kompromissen följande Fort&Fel-recept;

 1. Tvätta av
  Skit helt i basningen, men se till att tvätta av miniatyrerna i en skål vatten med diskmedel, eftersom de flesta moderna producenter lämnar stora mängder releasespray/olje-beläggning som gör det svårt för färgen att fastna.
 2. Målarmedium
  Använd ett målarmedium, som till exempel Vallejo:s Medium Glaze, för att späda ut färgen utan att den förlorar konsistens och fästförmåga till ett tunt, tunt lager som inte döljer miniatyrernas detaljer. Målarmediet hjälper även den upphällda färgen att att hålla sig flytande tillräckligt länge för att hela samlingen hinner målas med samma grundfärg.
 3. Grundmåla
  Grundmåla färg för färg över hela miniatyrsamlingen (se Blood Rage-exemplen nedanför) för att effektivisera målarprocessen till en löpande bandprocess.
 4. Highlight:a
  Highlighta med en vanlig drybrush efter tycke, smak och tid.
 5. QuickShade
  Måla på ArmyPainters QuickShade för automagiska toningar och ink-effekt. QuickShade:n är INTE vattenlöslig, så se till att du har någon målartvätt/lösningsmedel som du kan rengöra penslar och händer med efteråt, så att det slutar klibba.
 6. Mattlack
  Vänta ett dygn på att QuickShade:n torkar. Klart efter en eventuell omgång mattlack med pensel eller spray!

Resultatet blir en process som kan beta av de flesta spel på en handfull timmar, utspritt över 2-3 dagar eftersom man ändå måste vänta på att varje steg torkar innan man fortsätter till nästa.

Detta funkar för mig. Det finns säkert flera klokare målare som går i taket över att hoppa över basningen och påstår att jag gör mig en björntjänst. Men i kombination med ArmyPainters QuickShade, så tycker jag att det fungerar fullgott, då eventuella skarvar svärtas igen av QuickShade:n och färgen fäster tillräckligt efter tvätt och medium.

malarvagor

bloodrage05 bloodrage04 bloodrage03 bloodrage02 bloodrage01

image

bloodrage06

Lite Zombicide-överlevare efter mattlacken:

13177716_10153798348897408_2865098429932907766_n

Hur målar ni själva och hur mycket tid tycker ni det är befogat att lägga ned på att måla ett figurtungt brädspels miniatyrer?

Prenumerera
Meddelande om
guest

2 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Kristian Grossman-Madsen

Okej, vad är det för fantasyspel? Nya Conan?
/kgm

Daniel Roos

Förlåt.

2
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x