Öppet brev till Spelbutiken.se

Kära Spelbutiken.

Jag har tidigare handlat i er butik. Det har känts bra. Nu känns det inte alls bra längre. Jag blev nämligen uppmärksammad på något som jag inte förstår kan existera i Sverige år 2014. Ni delar in spel efter kön. Hur tänker ni? Vad är syftet? Vad kan ni vinna på det? Tror ni inte de som köper spel är kloka nog att veta vad de vill ha utan behöver råd utifrån vad de identifierar sig med för kön?

Kanske är det bara något ni knappt ens tänkt på, något från de andra sakerna ni säljer, något i systemet.  Men någon måste vara medveten om att det existerar. Någon sätter ju in dem i kategorier, någon beslutar vilka spel som är för män, vilka som är för kvinnor och vilka som är för båda.

Jag som kvinna känner mig ganska åsidosatt när några av de spel som jag älskar och har lagt många timmar på inte anses vara för mig.  Bioshock, Borderlands, Dragon Age till och med Skyrim och Civilisation V är spel som ni kategoriserar som Man. Jag vet många kvinnor som älskar och spelar dessa spel. De spel som är märkta enbart för kvinnor är The Sims, Nintendodogs och Just Dance.

Varför det här är problematiskt ska jag inte behöva förklara.  Inte egentligen. Vårt kön har inget att göra med vilka spel vi vill spela. Våra intressen och vår smak är det som avgör.  Varför inte nöja sig med att dela in i kategorier som är relevanta? Att skriva att ett spel är endast för det ena könet kan i längden föra att personer inte vågar spela det de är intresserade av. Detta gäller kanske främst barn, som kanske inte vågar prova på ett spel som inte anses vara för dem.

Dessutom så utesluter ni helt alla de människor som inte är varken män eller kvinnor. Alla de som har något annat kön än de två som är mest etablerade. Dessa personer existerar och många av dem spelar spel.
Varför ska de handla från er?

Varför ska jag handla från er när ni anser att jag inte bör spela de spel jag vill?

Snälla spelbutiken, kan vi inte komma överens om att vi helt enkelt slopar de här dumheterna nu.  Så alla kan vara nöjda och glada och spela precis de spel som de tycker är roliga, oavsett vilket kön de har.


 

[highlight ]Uppdaterat med svar[/highlight]

https://twitter.com/Aldo_Sartori/status/497301282345205761