Microsoft Game Pass och spel som prenumeration

I dagarna släpptes Forza Horizons 5 och Microsoft lanserade det både som fysisk produkt i butikerna och som digitalt köp. Men dom inkluderade det dessutom i sin prenumerationstjänst Game Pass från dag ett. Normalt får den som använder tjänsten vänta ett tag. Men vad är Game Pass? Och varför är det värt att uppmärksamma vad Microsoft gjort?

Game Pass eller Xbox Game Pass som det också är känt som var först en tjänst för Xboxspelare. Ett sätt att skapa mervärde i att vara trogen konsolen. Men efter som Xbox nu för tiden i princip är en liten och väldigt specialiserad PC som använder en version av Windows var det naturligt att Microsoft skulle titta på att utöka Game Pass till Windows användare med.

I grund och botten är Game Pass en prenumerationstjänst för spel. Likt Netflix och HBO för film. Från början var fokusen på spel från utvecklare som Microsoft arbetat med eller som dom givit ut själva. Men med tiden har flera stora utvecklare så som Electronic Arts, Bethesda och Ubisoft anslutit sig till tjänsten. På så sätt kan Microsoft erbjuda ett av de bredaste utbuden av spel som prenumeration.

Spel som prenumeration har fått mer och mer plats och med tanke på att de flesta spel nu för tiden kräver en internetuppkoppling och har servrar som när dom stängs ner antingen stänger av delar av spelen eller till och med gör dom helt ospelbara så betyder det mindre och mindre att köpa ett spel. Tiden då ett köpt spel gick att spela för evigt när du väl köpt det är förbi och det öppnar för den här typen av tjänster där du i stället för att köpa ett spel har möjlighet att spela alla spel i katalogen. Självklart betyder det troligtvis att du kommer att betala mer i slutänden. Grundtjänsten kostar 99 kronor vilket betyder att du skulle behöva köpa ett spel per halvår för att betala lika mycket. Men efter som det inte finns någon bindningstid så kan du komma och gå som du vill.

Nackdelen är så klart att spelen på Game Pass kommer och går. Vilket gör att du kan bli tvungen att köpa dom ändå i slutändan och du har ingen egen licens till spelen. Dessutom så kan Microsoft höja kostnaden eller ändra vad som ingår när dom känner för det. Det gör att du som använder tjänsten är helt beroende av Microsoft välvilja.

Game Pass erbjuder också Cloud Gaming, det vill säga att spelet streamas till din dator i stället för att du kör det på din egen dator. Detta är ett sätt att köra nya spel på allt från mobiler till lite äldre datorer. Men för att få tillgång till den tjänsten behövs ett premiumkonto vilket så klart kostar mer pengar vilket ytterligare skjuter på balansen mellan värde och kostnad.

Vad framtiden håller återstår att se men jag tror inte att utvecklingen kommer att vända om inget tvingar den. Vi ser redan idag att försäljningen av spel i butik minskar och försäljningen online ökar.

Så om du som jag hoppar mellan många olika spel och har svårt att bestämma dig för vad du vill spela är Game Pass en liten investering. Men om du är den typen som gillar att hitta ett spel och sen verkligen gräva ner dig i det är det troligtvis fortfarande bättre att köpa det spelet i stället för att skaffa ett Game Pass eller en annan prenumeration tjänst.

Prenumerera
Meddelande om
guest

2 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Daniel Roos

Jo, jag är fett nyfiken på om det alls är värt avgiften om man bara skulle nyttja Game Pass för PC-spelande.
Och hur väl fungerar Game Pass alls för PC. Är det ändå en egen installer eller streamas spelen via molntjänster?

2
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x