Min kamp om rätten att spela

Sexism är något i stil med könsrasism, du utstår alltså fördomar, förtryck eller utnyttjande på grund av ditt kön. Rena killag inom e-sporten är inget konstigt men råkar man nämna tjejlag så kan det uppstå ett rejält rabalder. Tjejer som söker andra tjejer som har samma spelintresse blir alltså klassade som sexister, alltså de trycker ner killar som inte får vara med, de vill inte ha med killar på grund av all testosteron, omognad och attityd, eller? Här inunder följer min syn på spelvärlden hur jag ser på könsfördelningen inom e-sport, och hur det faktiskt kan kännas att vara en så kallad “Gamergirl”

En helt ny värld

Det är tack vara min kille so1455040_10200787134792029_1663201081_nm jag sitter framför min alldeles egna speldator sent in på nätterna eller undan från den brännande solen. Han introducerade mig till en värld där man kunde få ut sin irritation i FPS-spel eller gå på äventyr i otaliga mystiska världar. Jag spelar inte mycket med honom på grund av att han är så pass mycket bättre än mig och dessutom fruktansvärt tävlingsinriktad. Som nybörjare var det inget kul att hela tiden mest vara i vägen eller förstöra vilket gjorde att jag ganska snabbt tog avstånd från att spela med honom, jag testade istället mina vingar, spelade lite med hans vänner som inte var riktigt fullt så tävlingsinriktade utan vi kunde bara ha kul. Dock kände jag behovet av att hitta mina egna gaming-vänner, som var i min klass och som hade ungefär samma tänk angående spelandet.

Sweclockers hittade jag Gosho, en tjej som sökte precis det jag var ute efter så jag tog kontakt med henne. Vi har spelat en hel del sen dess och äntligen har jag förstått charmen i CS:GO. När jag tidigare spelade enstaka competitive-matcher fick jag bara skit för att jag gjorde fel eller inte förstod vad alla termer betydde. En hel del skällsord om att tjejer inte hade i gaming-världen att göra, gjorde att jag skydde de tävlingsinriktade matcherna. Det var ju inte direkt roligt när ord som kossa, fitta, kuksugare, haglade över mig, men jag hittade Gosho som hjälpte mig göra spelet roligt istället för skrämmande. Jag kan utan tvekan säga att jag aldrig haft så roligt när jag spelat innan. I och med att jag sällan spelade competitive innan så saknade jag rank, men här om dagen fick jag Silver Elite med hjälp av några härliga vänner. Då jag har aldrig spelat CS 1.6 och började ganska nyligen med CS:GO och ändå rankade högre än minimum så jag är nöjd. Dessutom gav det mig en otroligt välbehövlig självförtroende-boost.

Söker man inget hittar man inget

I somras tog jag upp ämnet “tjejer inom e-sporten” med Fnatics coach (fd lagkapten) Jonatan Devilwalk Lundberg som tyckte det var kul med tjejer som spelar CS. Han anser att det är lite tråkigt att det måste vara könsfördelat, men annars tycker han att det är väldigt kul. ”Jag minns en tävling på till exempel Copenhagen Games 2013 som faktiskt, enligt mig, var mer underhållande än mansturneringen, just då.” Den största skillnaden mellan tjejer och killar som spelar, menar han är att det just är könsfördelat. Vilket i sin tur gör att det är mer konkurrenskraftigt hos killarna då det är fler killar än tjejer som spelar och i och med det så anses killarna bättre.

Vi kör dessutom en favorit i repris där grabbarna i Fnatic delat med sig av några tips som de själva har haft nytta av i sina uppochned-gångar.

”Aldrig ge upp och fortsätta tro på sig själv och faktiskt tro att det är möjligt, för om du själv inte tror det så kommer det inte vara möjligt. Aldrig ge upp utan bara nöta, det finns inga genvägar.” – jw

”Mina tips är väl å hitta fyra polare du verkligen kan ha kul med och gör nånting du verkligen tycker om. Du ska inte sitta framför datorn om du verkligen inte tycker om det bara för att du tror att det är häftigt att vara e-sportproffs. Utan det handlar om att ha kul ihop hela vägen. Du ska göra någonting du gillar helt enkelt, så ha kul är det största tipset jag kan ge.” – Devilwalk

SexistMed detta i åtanke satt jag här om kvällen och sökte runt lite efter cs-tjejer. Jag hittade en del forum som tog upp ämnet. Vissa menar att tjejer behöver möta tjejer för att det alltid ska finnas en kvinnlig vinnare i sammanhanget, medan andra tyckte att vi tjejer bör lägga ner rena tjejlag och börja slåss för våra rättigheter som spelare. Några var oerhört positiva till tanken av blandade kön i lag medan andra ansåg att spelvärlden hör till och alltid kommer att höra till grabbarna.

Vidare i mitt sökande halkade jag in på http://www.alphas.se, ansökte och godkändes. Ett meddelande, förklarande min situation, senare satt jag i en diskussion om att Alpha gärna startar upp ett tjejlag och hjälper oss med rekryteringen. Allt blev helt plötsligt så verkligt. Vi diskuterade träningsmöjligheter, kunskaper, erfarenheter, mål och att vi skulle få träna med killaget för att få tips och liknande. En känsla av stolthet sköljde över mig, detta hade jag gjort helt på egen hand utan en susning om vad som väntat.

Jag (Icaroz) och Gosho söker efter fler tjejer som vill hjälpa oss att fylla vårt lag. Vi möts av blandade reaktioner om att vi är sexistiska med mera. Hur kan vi vara sexistiska när det många gånger är e-sporten som säger att mixade lag inte är tillåtna i högre turneringar?

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x