Tjejspelen cementerar könsrollerna

Dataspel har alltid varit en form av verklighetsflykt där både barn och vuxna har kunnat ägna lediga stunder åt att storma slott, vara racingförare eller lösa abstrakta pussel. Lika länge som mediet har funnits har det förts en debatt kring hur spel påverkar framförallt unga spelare. Föräldrar har oroat sig för att ungdomar ska bli avtrubbade av att matas med våldsamma bilder och till slut inte kunna skilja på vad som är verkligt och inte. Samma debatt har förts gällande våldsamma filmer, serier och innan det rent av romaner.

I dag har de flesta föräldrar egen erfarenhet av dataspel och vet ofta vad man kan vänta sig av en titel innan den köps in. De flesta konsumenterna vet vad man kan vänta sig av en titel som GTA eller hur mycket våld som kan väntas i Call of Duty och en ansvarstagande förälder pratar med sitt barn kring spelets innehåll innan spelet köps in. Som förälder är det dock svårare att veta vad barn spelar när de sitter ensamma vid datorn eller på sin telefon.

Varför är [fliken tjejspel] just riktade till unga flickor? Är inte flickorna välkomna [i de andra spelen]?

Det finns gott om portaler för enklare webbaserade spel riktade mot yngre spelare. Barnen stöter på dem i skolan och på fritids. En portal som Spelo.se har en bra blandning av pussel, enklare racingspel och spel där man får öva sitt logiska tänkande. Det som gör mig förbryllad då jag besöker sidan är hur spelen är kategoriserade. I menyn längst upp finns flikar för action, äventyr, racing och så vidare och näst sist i raden en flik för ”tjejspel

Under fliken tjejspel finns en lång rad spel som handlar om att dekorera rum, fixa frisyrer, städa eller sköta om en trädgård. Varför är spelen just riktade till unga flickor? Är inte flickorna välkomna under de andra flikarna? Varför göms de här spelen undan för nyfikna pojkar? Mina frågor är många men de bottnar alla i en frustration över att könsrollerna redan för barn är fastlåsta och tydligt utstakade av vuxenvärlden. Detta är en förlängning av en indelning som länge funnits i leksakskataloger och bland böcker för unga. Det är inget konstigt med att olika medier eller produkter har en målgrupp, men varför ska pojkar och flickor så tydligt fösas åt varsitt håll istället för att få använda sin nyfikenhet till att utforska det de finner intressant.

Plastic_Surgery_Simulator_Doctor_Salon_on_the_App_Store_-_2016-06-13_15.42.35Det är också värt att reflektera över vilka ideal många av dessa spelen förmedlar till både unga pojkar och flickor. Är det så att vi förväntar oss att flickor ska tycka om städning, bakning och att göra sig fina medan pojkar ska vara intresserade av dinosaurier och räserbilar? Vilka ideal möter unga flickor när de spelar alla dessa spel som handlar om att vara flitig och snygg. Just nu finns spelet Plastic Surgery Simulator Doctor SaloonAppstore. Spelets grafik och utformning riktar sig direkt mot yngre spelare och enligt spelets beskrivning ska du hjälpa flickor att förändra sig. Är tanken på plastikkirurgi för att passa in något vi vill plantera hos unga flickor redan innan de nått puberteten?

Jag har nu förstått att de platser jag tidigare trott varit relativt trygga och oskyldiga vad beträffar spelupplevelser bär på en annan problematik än de våldsamma spel jag ännu inte låter mina barn spela och att det är minst lika viktigt att tala om denna problematik.

Text: Björn Florén
Foto: Kids Games Studios LLC och Kevin Doncaster

Prenumerera
Meddelande om
guest

2 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Erin Winslow (V)

Fick du något svar?

Cecilia Hammarin

Nope. Tyvärr inte!

2
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x