Öppet brev till Gomorron Sverige.

Uttalandet kan ni se cirka 4:36 in på SVT play

Det är ju en grupp människor som är intellektuellt understimulerade. Och jag tror att de är inspirerade av tv-spelsvåldet där man slår på huvud och sticker ned människor och sedan går man ut och gör det i verkligheten. Och det kan ju inte klubbarna göra så mycket åt mer utan det är ju, som någon sagt, ett samhällsproblem. Och jag tycker att samhället uppträder väldigt svagt.
– Ken Olofsson, Reporter SVT Sporten

 

Hej Gomorron Sverige

Jag vill börja med att presentera mig själv. Jag heter Johanna Taller och är en hängiven spelare. Både dataspel, lajv, rollspel och sällskapsspel. Jag sitter i styrelsen för SKuD alltså det södra distriktet i sveriges största ungdomsförbund Sverok. En organisation för att stärka spelkulturen i landet.

Jag är även skribent för en spelsajten spelkult och anser mig därför veta ganska mycket om spel.

Det är en tragedi som inträffat i fotbollssverige. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av sport men är självklart påverkad av dödsfallet. Våldet finns överallt och precis som det sägs i programmet så föds det ur utanförskap och  frustration. Något som några få personer inte kan hantera och det då kan ha tragiska konsekvenser som den här.

Det är inte fotbollens fel. Jag tror att sport precis som många andra fritidsintressen räddat många från ett liv i utanförskap. Fotboll kan ge gemenskap. Det kan ge livet mening Det kan vara en räddning från ett annars grått och tråkigt liv. Jag är övertygad om att det är såhär för många.

Jag blir därför ledsen och beklämd när min stora hobby, det som räddat mig från utanförskap, får en hård känga från Ken Olofsson. Hur han kommenterar att det är just från tv-spel som supportrarna fått inspiration till det grova våld de utövat. Då ingen gripits när detta skrivs  och inte heller när uttalandet gjordes finns ingen information om vem eller vilka som ligger bakom och vad dessa har för intressen. Att skylla på tv-spel är totalt taget ur luften. Det bidrar dock till att en hobby som så ofta blir anklagad för att vara skadlig återigen ställs i dålig dager.  

Jag tror att nästan allt som samlar ungdomar och ger dem en mening i sitt liv är av godo. Det kan vara spelkultur av olika slag, det kan vara sport, friluftsliv, musik, teater och väldigt mycket annat. Det finns massor av vittnesmål som talar om hur dataspelen räddat människor från ett liv som annars kändes meningslöst. Hur pixlar på en skärm gett mobbade och på andra sätt utsatta barn en mening i tillvaron. Hur de stärkt oss. Jag är en av dem. Vi är sällan våldsamma, tvärtom. Mycket forskning tyder på att ungdomar som spelar snarare stannar hemma och umgås med sina vänner över internet än att de går ut på stan och dricker och för liv.

Det finns inte samma matchokultur kring tv-spelare som det finns kring fotboll. Inom fotbollen så tar vissa individer matcher på bokstavligt blodigt allvar. Det blir en kultur där föräldrar som stöttar sina barn ibland börjar bråka och till och med attackerar både domare och spelare., Till och med barn blir påhoppade. tre exempel ser ni här under

http://www.svd.se/sport/ungdomsdomare-attackerad-av-foralder_7507686.svd  

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5641388

http://www.dn.se/nyheter/sverige/fotbollsmatch-urartade-i-slagsmal/

Jag tror snarare att det gror frön till våld i såna här situationer. När inte ens föräldrar kan sköta sig på sina barns matcher, hur kan vi då tro att fotbollssupportrar ska sköta sig? Jag tror fortfarande inte att det är fotbollens fel. Jag tror fortfarande fotboll till största del är något bra. Det är inte där problemet ligger. Problemet är den frustration som våldsutövarna känner. Att de hamnar i grupper som främjar våld. Och uppenbart verkar dessa supportrar vara en sådan grupp. Det är ett samhällsproblem som inte har en syndabock. Varken dataspel eller fotboll. Det är något annat mycket större.

Dessutom är uttalandet väldigt historielöst. Det har funnits den här typen av fruktansvärt och grovt våld långt innan vare sig dataspel eller fotboll var uppfunna

Jag undrar hur Olofsson kan få slänga ur sig att det är tv-spelens fel utan att någon höjer ett ögonbryn. Att hans uttalande inte kommenteras på något sätt under sändning. Snälla Gomorron Sverige och SVT kan jag och alla andra som spelar dataspel få en ursäkt? Eller åtminstone en förklaring till hur utlandet kunde göras utan uppföljning från någon annan i studion. Olofsson är säkert extremt duktig på fotboll, men jag har svårt att tro att han har några kunskaper om spelhobbyn och hur den på riktigt påverkar dess utövare.

Det här är en dag då jag är ledsen. Ledsen över att min hobby återigen blir syndabock och ännu mer ledsen över att en människa mist livet helt i onödan.

Hälsningar,
Johanna Taller

Prenumerera
Meddelande om
guest

1 Kommentar
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
1
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x