Spelkorten i Biotopa

Samla fjärilar – recension av Biotopia

Spelkorten i Biotopa
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
75

Ta ett kort till handen, spela ut ett kort eller gör anspråk på ett bonusuppdrag. Där har ni snabbversionen av reglerna till det här på ytan lättsamma spelet om att locka fjärilar till sin trädgård.

Det hela är en kapplöpning mot femton poäng, först dit vinner spelet. Det är snabba rundor, minimalt väntande och korta partier så ingen hinner tröttna.

Kort kan antingen spelas nedvända (som blommor) eller uppvända (fjärilar eller handlingskort). Fjärilar och handlingskort har alla ett krav på hur många blommor det redan måste finnas i trädgården för att man ska få spela ner dem, så när spelet börjar är det nödvändigt att grunda med sådana. Magicspelare kan se det som en primitiv variant av mana.

Det som gör att spelet ändå får intressanta val är följande. Dels måste man välja vilka kort man ska offra för att få fler blommor, dels är det en kapplöpning till bonuskorten så man vill hålla koll på sina motspelare och vad de planerar. Dessutom, kan man snabba upp sin kortutveckling genom att spela ner vissa fjärilar i viss ordning? Många av fjärilarna har nämligen specialförmågor som aktiveras när man spelar ner dem, oftast att dra upp fler kort på handen.  Dessutom finns ett speciellt handlingskort med en puppa som låter dig vända ett av dina blomkort och istället spela ut fjärilen på framsidan.

Reglerna är som sagt extremt enkla, men det finns ändå utrymme för strategi, även om det inte är någon tungviktare vi pratar om. Vi har spelat ett par gånger nu och känner att man blir mer och mer effektiv för varje gång. Eftersom man inte vet riktigt vilka fjärilar man kommer få upp på hand senare i spelet så handlar det om att anpassa sig till situationen och ibland gör lite kalkylerade risker. 

Biotopia försöker inte vara mer komplicerat än vad det är, och det fyller sin nisch väl. Lådan är liten och lätt att ta med sig, reglerna så enkla att man kan få med släkt och vänner som inte är vana spelare. Även för oss som har spel som hobby är det ett mysigt litet fillerspel som vi gärna tar fram fler gånger.

Spelkorten i Biotopa
Biotopia
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Positivt
Snabbspelat
Enkla regler
Mer komplext än man först kan tro
Negativt
Lite spelarinteraktion
Känns inte unikt
Lättviktigt
75
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x