Recension: Transport Fever – Som på räls

Stil
70
Innehåll
80
Känsla
75
Variation
80
Läsarbetyg3 Betygsätt
19
75
ångkokt

Transport Fever är utvecklat av Urban Games och är den senaste spirituella uppföljaren till Transport Tycoon. Detta är dock inte något negativt då spelet bygger på en solid grundidé. På det hela taget går det ut på att bygga ett eget transportimperium och antingen dominera Europa eller USA.

Spelet har i grund och botten två lägen. Det första är en typ av kampanj där du som spelare har specifika mål att möta och hinder att överkomma. Detta är dock bara en liten del av spelet och även om Urban Games försökt att dryga ut den med achievements och medaljer att tjäna. Spelets huvudsakliga del i mitt tycke är det fria läget där spelaren ges en bit land och är sen fri att skapa sina egna mål.

Spelet går i stort ut på att balansera inkomster och utgifter som du får genom att transportera folk och gods fram och tillbaka mellan städer. Men det gäller också att veta när och var du ska expandera och uppgradera. Det är inte alltid bästa att ha det senaste och dyraste. Spelet börjar ganska enkelt med få saker att hålla reda på men snart har man flera olika tåglinjer och bussrutter att hålla reda tillsammans med godstrafik på vägarna. Att optimera dina rutter och planera expansioner blir då genast mycket svårare och små misstag kan skapa en dominoeffekt som kanske inte är direkt uppenbara utan visar sig senare.

Som med andra typer av tycoon och resurshanterings spel så hänger mycket av underhållningsvärdet i spelet på om du gillar att gå in på djupet och pilla med väldigt små detaljer. Det är dock värt att nämna att spelet är lite otympligt och i början kommer du att bli frustrerad över att spelet inte talar om för dig vad som är fel. Jag spenderade tillexempel 15 minuter och i praktiken hela min budget på att försöka lista ut varför mina tog inte gick, vartefter det visade sig att jag inte hade byggt ihop två små bitar räls. Spelet är också dålig på att varna dig om du köper vagnar som du inte har någon trafik för.  Men när man väl vants sig vid dessa små egenheter är spelet relativt avslappnade och underhållande. Det är något nästan terapeutiskt att sitta och titta på ett välplanerat nätverk av tåg, buss och lastbil och bara se hur alla små kugghjul hakar i varandra.

Bild: Tomas W

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x