Det går inte att förnedra kvinnor och sälja slavar ansvarsfullt

Det har varit många artiklar i svenska tidningar, och här på spelkult, om ett gäng med skådespelare som under ett tiotal år har åkt runt på vikingamarknader och våldfört sig på kvinnor (och åtminstone en man) och barn. Senaste bidraget pratar om hur män ska ta ansvar för kvinnors trygghet. Själv blir jag mest lite ledsen för grunden handlar inte om män och kvinnor, över- eller underordnade klasser av olika slag. Det handlar om att det finns många som inte har förstått konceptet att varje människa har rätt till sin egen kropp och integritet.

Men “buhu” hör jag den lite mindre eftertänksamma delen av internet gråta. “Henmaffian från Södermalm har slagit till igen”.

Från andra sidan av internet ska kvinnor försvaras, män utbildas och sensitivitetsträning anbefallas.

Själv hävdar jag att båda har fel och att det finns ett mycket enklare sätt att få detta att funka på ett etiskt försvarbart vis. Och då behöver man inte ha koll på genusteorier eller känna sig ansvarig för alla kvinnors trygghet. Se helt enkelt till att inte begå övergrepp på andra människor. De har rätt till sitt egna liv och kropp. Innan man gör något mot en annan människa så ser man till att skaffa sig informerat medgivande.

Det räcker alltså inte att bara få någon att säga ja till något. Denne någon måste också veta vad det innebär. Vad man ger sitt medgivande till. Ska man bli såld som slav så ska man få reda på hur själva slaveriet ska gå till. Och skulle denne någon vid något tillfälle inte vilja längre betyder detta att medgivandet är återtaget. Rätt enkelt. Kan appliceras på annat än gatuteater också. Typ sex, kampsport och hemliga avsmakningsmenyer.

Så hur skulle man kunna förnedra kvinnor, sälja slavar och återuppleva vårt förflutnas avskrädeshög utan att kränka sina medmänniskor?

Enkelt. Säg att man har en teatergrupp som har som fokus att åka runt och sälja slavar på marknader.

  • Börja med att ordna med ett bord på marknaden och ta med en laptop. Ha en stor skylt där det står “Vill du bli såld som slav?” eller “Vill du återuppleva vikingatidens baksida med oss?”. Jag är inte så bra på reklam, det är möjligt att man kan vinkla budskapet lite bättre för att få en publik. På detta bordet har ni med er information om vad ni som teatergrupp vill göra och hur det går till. Visa lite filmer på hur det hela ska gå till (OBS! Nyinspelade filmer, använd inte filmer som visar riktiga övergrepp!). Prata igenom vad ni har tänkt att göra och vad er potentiella slav har för gränser. Kom överens om ett säkerhetsord.
  • När någon vill bli kidnappad och såld som slav ger ni denna person en brosch eller annat tydligt signalement och släpp sedan personen fri att vandra runt på marknaden. Nu kan ni börja er lek, ut och kidnappa personen med den röda nejlikan i knapphålet!

Men det finns några steg till:

  • När ni ger er ut för att kidnappa ert offer så ha en eller två personer som inte är med i själva spelet men följer med och iaktar allt som händer. Skulle någon i närheten se ut att vara illa till mods eller försöka avbryta hela skeendet så ska dessa personer gå fram och prata med den berörda. Förklara vad spelet går ut på och att alla är överrens om vad som händer samt att det finns ett sätt för “offret” att avsluta allt direkt utan att någon kommer till skada.
  • Om ni säljer slaven på en öppen auktion där allmänheten kan bjuda på offret se till att budgivarna vet vad de har gett sig in i. Låt en av era observatörer gå fram till budgivaren och snabbt förklara att det bara är en lek. I nio fall av tio är detta uppenbart från början. Men eftersom det finns idioter som tror att man kan ge sig på kvinnor och sälja dem som slavar som en lek kan det också finnas idioter som tror att man kan låtsasköpa en slav typ nästan på riktigt. Bättre att vara säker än ledsen.
  • Sista punkten. När själva slavleken är över (och denna punkten kan man ha i huvudet vare sig slavleken skedde på en vikingamarknad eller i ens egen eller annans sängkammare!) samla ihop alla som var med och prata lite kort om vad som hände och kolla att alla mår bra. Ta gärna med budgivare från auktionen. Har ni filmat det hela är detta ett ypperligt tillfälle att visa filmen och kolla av med alla att det är ok om filmen läggs upp till allmän beskådan.

Så. Ut och spela våldtäktsmän, förnedrare av människor och kräk till individer trygga i förvissningen att ni gör det med allas tillstånd och utan att förnedra någon. Till en början kan det känns lite jobbigt. Det kanske inte är samma sak som när ni på riktigt förnedrade och våldförde er på människor. Men för att få kalla er medmänniskor är det priset ni måste betala.

[alert type=alert-red ]Ändring[/alert] Förtydligade Fredriks motsägelsefulla paradox i rubriken, då den orsakat debatt, genom att lägga till “Det går inte att…” /Red 18/7 20:35

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x