För en mer inkluderande lajvhobby – Sverok lanserar uppförandekod för lajv.

Som framkommit i bland annat Spelkults artikel Ett dån av vittnesmål så kan lajv i bland vara en otrygg plats. Det fick folk att börja prata om problemen, och att vilja göra något åt det. För att göra hobbyn bättre för alla har Sverok skapat en uppförandekod för lajv.

Koden skapades efter ett medlemsförslag som lämnades till Sveroks förbundsstyrelsestyrelse i december 2014.  Förslaget handlade om ett konkret verktyg som föreningar och arrangörer kan använda för att motverka oönskade beteende och situationer. För att skapa en lajvkultur som inte utsätter människor för fara eller för kränkande beteende.

Koden har arbetats fram genom att sammanställa ett antal dokument, det har skett  i samband med Sverok och ett antal lajvföreningar.  Just nu ligger fokus på hur en förenings styrelse eller lajvarrangörer ska kunna hantera individer som utsätter andra för fara. Särskilt gällande sexism, sexuella övergrepp eller diskriminering.

Jag bad Sveroks förbundssekreterare Tjarls Metzmaa säga några ord:

“Det är otroligt roligt och givande att vara en del av spelrörelsen. Det finns så många föreningar och människor inom lajvhobbyn som varit drivande och utvecklande i det här arbetet. Något som resulterade i att det kom ett medlemsförslag om att Sverok som övergripande organisation borde ta fram ett material för att hjälpa de som vill komma igång med att just komma igång. Så den symbios och kraft som finns i att vara en folkrörelse där vi tillsammans gör vår del för att utveckla och förbättra.”

När koden släpptes så kom det även upp en del förslag på förbättringar. Vissa önskar att fler grupper bör nämnas då de riskerar diskriminering och otrygghet  medan andra har mer konkreta förslag på hur tex kontakten med räddningstjänst bör tas. Uppförandekoden är inte huggen i sten, och kan ändras för att göras bättre.  Tjarls lägger därför till:

“Det är  ett  levande dokument. För om de ska vara relevant så måste det utvecklas i takt med världen. Allt som skickas in till info@sverok.se kommer att sparas och tas i beaktning när vi reviderar uppförandekoden. “

 

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x