Mellan 2010 och 2014 ökade omsättningen 800%, så ”det svenska spelundret” är ingen underdrift.
Men med en omsättning som närmar sig 10 miljarder kronor per år är inte dataspel längre en udda företeelse som skapar förvånade rubriker, utan en del av samhällsekonomin.
Detta enligt Per Strömbäck, Talesperson för Dataspelsbranschen som ligger bakom Spelutvecklarindex som årligen kartlägger, redovisar och analyserar svenska spelutvecklares verksamheter och internationella trender under ett år genom att sammanställa bolagens årsredovisningar.
Han menar fortsatt:
Till skillnad från många företag inom andra snabbväxande digitala sektorer står svenska dataspelsutvecklare för betydande skatteintäkter till statskassan. När är det tid att sluta prata om ett ”under” och istället tänka på spel som en viktig del i samhällsekonomin?
Svensk spelutveckling är en exportnäring och verkar på en i hög grad globaliserad marknad. Spelbranschen har på några årtionden vuxit från en hobby för entusiaster till en världsomspännande industri med kulturell och ekonomisk betydelse. Spelutvecklarindex 2015 sammanställer de svenska bolagens senast redovisade verksamhetsår.
Rapporten i korthet:
- Svenska spelutvecklares omsättning växte med 35 procent till närmare 9 miljarder kronor under 2014.
- Merparten av företagen är lönsamma och branschen redovisar en sammanlagd vinst för sjätte året i rad.
- Sysselsättningen ökade med 23 procent, eller 583 heltidstjänster, till 3117 anställda.
- Antalet kvinnor ökade med 39 procent, att jämföra med 17 procent för männen.
- Den genomsnittliga årliga tillväxten (CAGR) 2006-2014 är 39 procent.
- 43 nya bolag har tillkommit, vilket resulterar i 213 aktiva bolag, en ökning med 25 procent.
- Det samlade värdet inklusive förvärv av svensk spelbransch var 2014 över 26 miljarder kronor
- Spelutveckling är en tillväxtbransch. Över hälften av alla bolag har registrerats efter 2010. Spelen lanseras ofta direkt på en internationell marknad, vilket också ger en global arbetsmarknad. De största företagen är mångkulturella, och det är inte ovanligt att de har anställda med över 30 olika nationaliteter.
- Svenska spelutvecklare kännetecknas av bredd och kvalitet. Sverige har världsledande utvecklare inom AAA, digital distribution, casual games, mobilspel och specialiserade underleverantörer.
Enligt rapporten tyder allt på att den svenska spelbranschen fortsätter att växa under 2015. De största utmaningarna är omvärldsfrågor som tillgång till kapital, tillgång till kompetens samt lagar och regler kring digitala marknader som kommer i otakt med utvecklingen.