Hey, That’s My Fish! är ett trevligt spel som finns som både fullstorlek och pocketversion. Denna recension behandlar pocketversionen.
Spelkomponenterna är trevligt och välgjorda. Det följer med fyra olika pingviner, fyra olika till fyra olika färger. Brickorna är robusta och verkar hålla för fler partier.
Spelet börjar förrädiskt enkelt. Placera ut alla sexhörniga brickor. Placera sedan ut pingviner. Olika antal beroende på hur många spelare som deltar. Än så länge verkar spelet löjligt enkelt och man funderar på hur enkelt man kommer att vinna. Sedan kommer första draget. Den bricka som pingvinen hoppade från behålls för poängräkning. Den med flest fiskar har vunnit. Enkelt, simpelt och knappt utan eftertanke. Flytta i en rak linje utan att hoppa över varken annan pingvin eller vak, och försök landa på en tre-fiskbricka. Vid nästa drag börjar man fundera. Hur ska jag hoppa nu så att jag hamnar på en tre-fiskbricka. Även andra draget går utan någon större tankemöda.
Vid tredje draget har alla halvslumrade hjärnceller blivit klarvakna. Detta är inget spel där man kan sitta och halvslöa. Runt bordet sprider sig kompakt tystnad när alla börjar fundera på nästa drag. Hur kan nästa drag påverka framtida drag, kan jag stänga ute andra pingviner från ett område eller håller jag själv på att bli utestängd… Hur mycket man än planerar och tänker så måste allt planeras om när nästa spelar gör sitt drag.
I bilden ovan är blå avstängd från brickan med tre fiskar av en vak. Grön är också avstängd från tre-fiskbricka av den gula pingvinen.
Detta är med andra ord ett spel där koncentrationen är enormt mycket högre i det andra partiet jämfört med det första, och personer som har anlag för att vara dåliga förlorare upptäcks väldigt fort. Jämngoda spelare har stort utbyte av “hjärnornas kamp”.
Bara figurerna skulle få mig att rekommendera spelet. De är extremt söta. Spelet är gjort för små snabba partier så det lämpar sig för en kort spelstund vid en lucka.
Variationen från parti till parti blir begränsad. Med en bra startposition är partiet oftast avgjort redan i början. Det finns en del egentillverkade brickor och regler på Boardgamegeek.com för variation.
Spelet kostade drygt 100 kronor och med tanke på de fina figurerna och bra kvalitet på brickorna så får jag säga att det var prisvärt. En officiell expansion hade inte varit fel då variationerna snabb tar slut.