Låda och spelkort från Unlock! Fantastiska äventyr

Kul med Unlock! på svenska – men dålig översättning drar ner betyget

Låda och spelkort från Unlock! Fantastiska äventyr
Läsarbetyg0 Betygsätt
3.7

I Unlock! kombineras logiska pussel, samarbete och escape room-känsla. Nu har en ny utgåva för vuxna kommit ut på svenska.

Det finns åtminstone nio olika Unlock!-spel med engelsk text. Varje spel innehåller tre äventyr. Den nya svenska utgåvan innehåller de tre högst rankade äventyren från de engelska spelen.

För att spela Unlock! behöver du ladda ner en app, som är gratis. För att hitta de svenska äventyren byter du språk i appen till svenska. Appen används bland annat till att hålla koll på hur lång tid som har gått, att skriva in koder som du hittar i spelet, och be om ledtrådar. Du och dina medspelare har en begränsad tid på er att klara äventyret, men det går att spela klart även om tiden skulle gå ut. Om ni gör misstag så får ni tidsavdrag, och på samma sätt betalar ni med tid om ni ber om ledtrådar.

Som aningen konservativ brädspelare tycker jag det är lite synd att det krävs en digital lösning, men samtidigt måste jag ju erkänna att det är det smidigaste sättet att hantera de här sakerna.

Förutom appen baseras spelet nästan helt och hållet på numrerade kort. Alla kort innehåller någon typ av ledtrådar eller information som ni behöver för att komma vidare. Siffror på kortens framsida talar om vilka nya kort ni får dra ur leken. På vissa kort finns det dolda siffror som låter er dra fram kort som ger någon form av bonus eller extra hjälp. Andra kort kan kombineras, och summan av deras kortnummer ger nya kort som kan dras.

Det är en snygg spelmekanik som används på kreativa sätt i de olika äventyren. Lådan innehåller också ett mycket kort introduktionsscenario som på ett enkelt sätt visar hur spelet går till, och gör att man knappt behöver läsa reglerna.

Äventyren har tagits fram av olika speldesigners och har olika illustratörer, vilket gör att alla får en unik stil. Det är genomgående snyggt och förhöjer spelupplevelsen.

De tre äventyr som nu översatts till svenska är:

  • Nosides Show – Ni har fått fribiljetter till en cirkus, men något skumt är på gång. Alla artister verkar behöva någon form av hjälp för att komma ut på scenen.
  • Drakens Sju Tester – Ni vill bli lärljungar hos Mäster Li i De sju drakarnas tempel. Men först måste ni visa er värdiga.
  • Tonipals Skatt – Någonstans på ön Tonipal har kapten Smith gömt sin skatt. Men ni är inte de enda som letar efter den.

Äventyren ska vara i stigande svårighetsgrad, så att det första har svårighetsgrad “ett” och det sista har svårighetsgrad “tre”. Personligen tycker jag att Nosides Show var svårare än Drakens Sju tester, men sådant är ju högst individuellt.

Precis som i alla spel av den här typen så finns det så klart ingen omspelbarhet. När du har spelat igenom ett äventyr och löst alla pussel så är det förbrukat. Du kan alltså spela Fantastiska äventyr exakt tre gånger. Fördelen med Unlock! jämfört med andra escape-the-room-spel är att inga komponenter förstörs under spelet. Så det går utmärkt att sälja eller ge bort spelet till någon annan.

Unlock!-spelen rekommenderas för 1-6 spelare från 10 år. Åldersrekommendationen är rimlig, det krävs både förmågan att hålla fokus och ett väl utvecklat logiskt tänkande för att få ut något av spelet. 10-åringar bör absolut spela tillsammans med vuxna. Några av gåtorna, även på den lättaste nivån, tyckte till och med vi vuxna var lite väl långsökta och svårtydda.

När det gäller antal spelare så kräver flera av äventyren i just den här lådan att ni är minst två, helst fler. Sex stycken spelare kanske kan bli rörigt, såvida ni inte är riktigt väl samspelade. Alla måste ju få en chans att titta ordentligt på korten och (som i alla samarbetsspel) göra sina röster hörda.

Det roliga med Unlock! är att hjälpas åt. Det som en av spelarna missar lyckas någon annan klura ut, och alla kommer att bidra på något sätt. Alla äventyren har något pussel som verkligen kräver att ni tänker utanför boxen, och det är alltid lättare när man är flera stycken som kastar ur sig tankar och idéer utan självcensur.

Det är roligt att den här svenska utgåvan verkligen har plockat russinen ur kakan genom att översätta de mest populära äventyren. Desto tråkigare är det att man uppenbarligen inte lagt något krut alls på att göra en bra översättning. Det vimlar av språkfel och konstiga formuleringar både i appen och på korten. Om “wall” blir “vägg” eller “mur” på svenska spelar faktiskt ganska stor roll. Och när “go there” översätts till det helt orimliga “gå där”, börjar jag undra om det kanske inte varit någon människa inblandad i översättningen över huvud taget. Riktigt dåligt!

Låda och spelkort från Unlock! Fantastiska äventyr
Unlock! Fantastiska äventyr
Läsarbetyg0 Betygsätt
Positivt
Engagerande
Socialt
Snyggt
Negativt
Dåligt översatt
Ingen omspelbarhet
Kräver app
3.7
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x