Midvinter

Folktroäventyr med hustomten i Midvinter

Stil
80
Innehåll
60
Känsla
50
Variation
40
Värmade
Grafiken
Musiken
Folktrotemat
Nerkyllt
Längden
Röstskådespel
Krav på omspel
57
Kort vinter

Efter att de förra människorna lämnat gården har hustomten Nisse inte haft så mycket att göra. Men nu har ett ungt par flyttat till gården, och snart ska de ha barn. Allt verkar bra för Nisse men det är fler som har intresse av barnet, nämligen trollet som vill byta det mot en av sina egna ungar. Nu är det upp till Nisse att hindra hennes planer.

Det har kommit ett antal indiespel med svensk folktro som tema, Midvinter från Talecore Studios är ett av dem. Skaparen heter Anna Janelius och hon har gjort allt utom musiken som är gjord av Douglas Holmquist
Det jag tycker mest om i det här peka-och-klicka äventyret är grafiken. Tydliga och passande influenser av till exempel Jon Bauer ger det en mysig sagokänsla.  Folkmusiken är fin och höjer spelet. Det är olika stycken för de platser som tomten kan besöka medan han tar hand om gården och försöker att hindra trollet.

Dock finns det en del problem med spelet.  För det första är det på tok för kort. Den första genomspelningen tog mig kanske fyrtio minuter. Eftersom spelet är så fint hade jag gärna velat få uppleva det under en längre stund. Dessutom så tar de uppgifter Nisse gör tid, vilket gör att spelaren inte hinner göra eller uppleva allt innan slutet kommer. Eftersom det är så kort går det såklart bra med en omspelning, men det tycker jag inte ska behövas.

Jag reagerar även på hur tomten rör sig. Han går väldigt långsamt, men det räcker med att bara klicka en gång till dit han ska så teleporterar han sig. En något märklig lösning och en något snabbare gång hade vart att föredra.

Själva historien är ganska enkel, inget omvälvande men inte heller något som känns uttjatat.  Jag gillar delarna då tomten hjälper människorna och hade gärna sett ett spel med fler såna här element som kanske tog det djupare, val att kunna hjälpa eller stjälpa sitt husfolk. Jag har lite svårt för röstskådespelarna, speciellt den engelska dubbningen då den svenska brytningen är märkbar. Något jag misstänker att en icke svensktalande kanske inte stör sig lika mycket på och som tur är går det att både ha svenskt tal eller stänga av talet helt.

Jag har provat spelet både på pc och på Android, det fungerar bra på båda plattformarna. Portningen har lyckats utan några problem även om det ibland är svårt att se småsaker på en liten skärm.  Skillnaden i pris gör att jag helt klart rekommenderar det till Android.

Sammanfattningsvis är Midvinter ett spel med ett mysigt folktrotema som tyvärr faller på att vara för kort och inte når hela vägen fram i sitt historieberättande. Jag hoppas att Janelius och Talecore Studios fortsätter göra spel, för det finns något väldigt bra här, det når bara inte hela vägen.

Midvinter

Prenumerera
Meddelande om
guest
0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x