Recension: AER – Memories of Old

I både människo- och fågelhamn tar sig den unga pilgrimen Auk runt i en värld av fragmenterat land, öar i himlen. Under sin resa får hon allt mer kunskap om vad som egentligen har lett till att världen ser ut som den gör. Och hon finner en mystisk lykta med koppling till en tidigare pilgrim.

AER – Memories of Old är ett svenskutvecklat pusselspel som kom till flertalet plattformar och nu nyligen släpptes till Nintendo Switch, det är även på den konsolen jag spelat. Det är ett utmärkt spel till Switch, både på tv:n och som bärbar då det är ett ganska mysigt spel att bära med sig.

Spelet får mig att tänka på andra spel som Journey och GRIS även om det är sitt eget. Det jag ser som en likhet är den avslappnande känslan spelet ger, att vara på en resa och få en historia berättad mer genom känsla och upplevelse än ord. I AER – Memories of Old finner Auk kortare texter och får höra delar av sin världs historia och mytologi. Det är en upptäcktsfärd, ett äventyr att spela. Målet är att finnas världens tre tempel och vägen in i dem är spelets pussel.

Grafiken är i många fall hänförande vacker. Jag fann mig själv dra efter andan vid flera tillfällen. Det är fantastiska färger och miljöer som triggar fantasin. Den kantiga miljön ger ett konstnärligt intryck. Dock är jag inte helt förtjust i att människorna inte fått något ansikte. Det känns tomt och nästan lite obehagligt. Men som tur är så ser man sällan människornas ansikte så det stör inte mycket.

Musiken och ljuden ökar välbehaget det är att spela. Det anpassar sig efter miljöer, men även efter vilken hamn som Auk befinner sig i.

Pusslen är inte särskilt svåra, men det gör inget. För mig är inte det här ett spel som ska vara en tankenöt. Utmaningen att ta sig runt i templen och öppna nya dörrar och ta sig vidare blir ett skönt flow där jag aldrig blir frustrerad eller fastnar. Det gör att jag hamnar i ett sinnestillstånd som är behagligt och avslappnat.

Att flyga som en stor fågel är kanske det som ger en mest välbehag, även om det tog lite tid för mig att helt lära mig manövrera Auk i fågelhamn.

Tyvärr faller spelet lite i slutet. Det går för fort, jag var inte beredd och hinner inte riktigt greppa vad som händer och varför. Dessutom hade jag missat en del av världen som jag återvände till efter i jakt på mer berättelser och gömda texter. Spelet hade behövt lite mer tid för att landa i slutet, för att ge en större emotionell upplevelse. Dock hade det inte mått bra av att bli mycket längre. Det är snarare precis lagom långt för att berätta vad det behöver, längre hade nog blivit tjatigt.

Så sammanfattningsvis, AER – Memories of Old är ett fint spel. Ett spel jag kan tänka mig att återvända till för att få flyga runt som en stor fågel i vackra miljöer.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x