Spelkults stora guide till digitala rollspelsverktyg

Antalet tjänster för virtuellt rollspelande online har under bara de senaste åren fullkomligt exploderat och det kan kännas svårt att hitta rätt.

Vad som tidigare ansågs som en ovanligare nisch inom rollspelshobbyn har inte minst på grund av den rådande pandemin blivit allt vanligare. Helt plötsligt är det inte längre så konstigt med videokonferenser och att vilja spela rollspel på distans.

Men vilka rollspelstjänster finns det och vad skiljer dem åt?

Spelstöd, spelverktyg eller helt VTT?

Vissa tjänster är mer fokuserade på digital försäljning av spelböcker och hanterandet av spelresurser, en del på den sociala aspekten med inbyggda videochattar och matchmaking, medan andra ger fullt stöd även för spelmekaniken, beräknandet av färdighetsslag och det visuella förflyttandet av spelkaraktärerna på interaktiva kartor, så att de nästan mer påminner om dataspel än stöd för spelande.

Det är också här man brukar dra en gränslinje mellan just verktyg och stöd för rollspelande och tjänster för helt virtuellt bordsrollspelande (VTT).

Att en tjänst även försöker ge sig på det sistnämnda behöver inte alltid vara en fördel. Det kan mycket väl vara enklare att komma igång och rollspela “som vanligt” bara med en chat, delade skärmbilder och stöd för tärningsslag. Spelar man till exempel mer friform och narrativt kan ett VTT mycket väl kännas begränsande och gameristiskt för spelupplevelsen.

Samtidigt kan ett välanpassat VTT förenkla spelmekaniken av framför allt regeltunga system. Det lämpar sig också väl att visualisera förflyttning och strider i spelsystem där det behövs.

Jämförelse av rollspelstjänster

Vi försöker här sammanställa en jämförelse mellan de mest populära tjänsterna, så att ni enklare kan finna det alternativ som passar just er.

Alla rollspelstjänster innehåller som minst en server-klient-lösning så att spelare och spelledare kan koppla upp sig till samma spel, en inbyggd textchatt, stöd för journalanteckningar, tärningsslag, karaktärsblad och ett sätt att presentera handouts, bilder och statiska kartor för spelarna, så de funktionerna har vi uteslutit från listan nedanför.

  •      Spelböcker innebär att regler och kampanjböcker kan visas och användas inuti gränssnittet.
  •    Matchmaking är inbyggda funktioner för att hitta andra spelare och anordna spelträffar.
  •    Videochat betyder att det finns inbyggt stöd för video- och röstchat.
  •    Interaktiva kartor innebär klickbara kartor med interaktiva element som dörröppningar och blockerad sikt.
  •    Visuella tärningar är 3D-visualiseringar av riktiga tärningsslag där tärningarna rullas visuellt på skärmen istället för att bara presenteras som siffror i chatten.
  •    Spelmekanik är inbyggt stöd för att beräkna färdighetsslag och presentera resultatet för spelarna.

Klicka på plattformens titel för att hoppa ned till mer beskrivning, länk till sajten, listor över stödda spelsystem, prismodell, skärmdumpar och videointroduktion.

TitelLanseratSpel-
böcker
Match-
making
Video-
chat
Interaktiva
kartor
Visuella
tärningar
Spel-
mekanik
Open RPG2000
Fantasy Grounds2004
Battlegrounds (BRPG)2005
Rolisteam2009
Roll202012
Epic Table2013
Riotonline2015
World Anvil2017
Astral2017
D20Pro2017
D&D Beyond2017
Foundry VTT2019
Talespire2019
TabletopRPG.io2020
Role2020
Demiplane2020
Shard Tabletop2020
Owlbear Rodeo2020
Let’s Role2021
Mythic Table2021

Open RPG

Läsarbetyg0 Betygsätt
0

Ett av de första digitala verktygen för rollspelande. Även om utvecklingen nu lagts ned och saknar många av de moderna verktygens funktioner så finns programmet fortfarande att laddas ned gratis från sajten.

Spelsystem: Innehåller inga stöd för specifika regelsystem.

Prismodell: Gratis. Open source.

  Tillbaka till listan

Fantasy Grounds

Läsarbetyg3 Betygsätt
43

En av de äldsta platformarna för virtuellt rollspelande har nyligen skrivits om från grunden i Unity. Innehåller traditionella VTT-verktyg och även en kartgenerator.

Säljs både som prenumerationstjänst och som engångsavgift. Värt att tänka på är att man behöver köpa den dyrare tjänsten för att ens spelare skall slippa betala för egna konton. Regelsystem säljs separat för de flesta större spelsystem.

Spelsystem: D&D, Vampire, Symbaroum, Vaesen, Aliens, Call of Cthulhu, Savage Worlds, Deadlands, Traveller mfl

Prismodell: Engångsavgift. $39 per spelare eller $149 för spelledare med gratis spelaraccess. Regelsystemen säljs separat.

  Tillbaka till listan

Battlegrounds (BRPG)

Läsarbetyg2 Betygsätt
39

Battlegrounds: RPG Edition (BRPG) är oberoende av spelsystem, då det mest är byggt för att visualisera strider och kartförflyttningar med fog of war och tärningsslag.

Programmet är skapat för Windows och Mac.

Spelsystem: Innehåller inga stöd för specifika regelsystem.

Prismodell: Engångsavgift. $28 för spelledare, $14 för spelare.

  Tillbaka till listan

Rolisteam

Läsarbetyg0 Betygsätt
0

Rolisteam är ett gratis franskt VTT som även finns på engelska och flera andra språk.

Det har inbyggt stöd för spelmusik, vektorbaserade kartor, karaktärsblad, ritfunktion, namngenerator, textredigerare, tärningsslag, textchat, klient/server-funktionalitet, delade bilder och kartor med fog of war.

Spelsystem: Innehåller inga stöd för specifika regelsystem.

Prismodell: Gratis open source-projekt

  Tillbaka till listan

Roll20

Läsarbetyg9 Betygsätt
29

Roll20 är en av de största plattformarna för virtuellt rollspelande. Klienten är helt webbaserad och kräver därför ingen installation och blir därför också oberoende av operativsystem.

Roll20 har inbyggt stöd för röst och videochat, kartverktyg med dynamisk ljussättning, karaktärsformulär, tärningsrullare och en inbyggd marknadsplats för regler och moduler till flera stora spelsystem.

Programmet är helt webbaserat och kräver därför ingen installation.

Spelkult recenserade Roll20 redan 2015.

Spelsystem: Call of Cthulhu, Tales from the Loop, Alien, D&D, Warhammer Fantasy, Pathfinder, Fate, Forsaken Worlds, Savage Worlds, Power Rangers, Cyberpunk Red, Mothership, Vampire Deadlands mfl.

Prismodell: Prenumerationstjänst. $5,99 – $10,99/månad för spelledare. Finns även som reklamfinansierat gratiskonto för spelare.

  Tillbaka till listan

Epic Table

Läsarbetyg0 Betygsätt
0

Epic Table skapades för att de upplevde att övriga VTT blev för krångliga att hantera. Deras säljargument är att man enklare kan komma igång direkt med Epic Table utan förberedelser och att man också enklare kan skapa nytt innehåll när spelarna hittar på egna upptåg.

Spelsystem: Innehåller inga stöd för specifika regelsystem.

Prismodell: Engångsavgift. $59,95 för spelledare. Gratis för spelare.

  Tillbaka till listan

Riotonline

Läsarbetyg3 Betygsätt
57

Riotminds digitala platform och verktyg för D&D Trudvang och Götterdämmerung.

Programmet är helt webbaserat och kräver därför ingen installation.

Läs Spelkults recension om Riotonline 2015.

Spelsystem: Drakar & Demoner Trudvang, Götterdämmerung.

Prismodell: Engångsavgift. Spelböckerna måste köpas digitalt i platformen. Gratis för spelare.

  Tillbaka till listan

World Anvil

Läsarbetyg3 Betygsätt
53

World Anvil är kanske framför allt ett kart- och spelledarverktyg för att skriva och hålla koll på spelvärldar i ett wikipedialiknande gränssnitt med korslänkning. Men det finns även stöd för bakgrundsmusik, karaktärsblad, journaler och chattar under spelpassen.

Spelsystem: Har inga regelstöd till specifika spelsystem.

Prismodell: Prenumerationstjänst med gratis grundutbud. Upp till 147 kr/månad beroende på funktionalitet.

  Tillbaka till listan

Astral

Läsarbetyg1 Rösta
74

Astral är ett VTT med automatiserade karaktärsblad, videochat, tärningsslag, initiativhanterare, musikspelare, ljudeffekter, kampanjstöd, delandet av spelböcker och ett av de läckraste och mest kraftfulla kartverktygen med flera visuella effekter, triggers och animationer.

Programmet är helt webbaserat och kräver därför ingen installation.

Spelsystem: Call of Cthulhu, Pathfinder, Vampire, Forbidden Lands mfl

Prismodell: Prenumerationstjänst. Gratis grundutbud. $5.99 – $9.99/månad för fler funktioner

  Tillbaka till listan

D20Pro

Läsarbetyg1 Rösta
49

D20PRO är primärt ett VTT för D20-system och kan köras på Windows, OS X eller Linux.

Platformen stödjer automatiserade karaktärsblad, tärningsslag, interaktiva kartor med fog of war, ljuseffekter, stridsberäkningar med mera.

Spelsystem: D20Pro har specialiserat sig på D&D 5e, D&D 3.5, Pathfinder och Starfinder men påstår sig kunna anpassas till valfritt system.

Prismodell: Engångsavgift. $42 för spelledare och upp till 6 gratis gästspelare. $10 för ett vanligt spelarkonto.

  Tillbaka till listan

D&D Beyond

Läsarbetyg1 Rösta
59

Wizards officiella digitala plattform för D&D 5e med en butik för att köpa och läsa regler och moduler till D&D, mötesplats för spelare, karaktärsblad som kan exporteras till flera andra platformar för virtuellt rollspelande och en samling grundfunktioner för om man vill rollspela direkt i D&D Beyond som tärningsslag och viss spelmekanik.

Programmet är helt webbaserat och kräver därför ingen installation.

Spelsystem: D&D 5e

Prismodell: Prenumerationstjänst med gratis grundutbud. Spelböcker köps på plattformen. €5.99/månad för att kunna dela köpt innehåll.

  Tillbaka till listan

Foundry Virtual Tabletop

Läsarbetyg6 Betygsätt
83

Foundry är troligtvis den virtuella platform som har störst regelstöd för olika rollspelsystem. Det är också det system med flest moduler och tillägg, vilket ger en uppsjö tilläggsfunktioner.

I grund återfinns vanliga VTT-funktioner som chatt, tärningsslag, journalanteckningar, karaktärsblad, interaktiva kartor med fog of war, dynamisk ljussättning, musikspelare, vädereffekter, spelregler, tabelluppslag, stridsberäkningar och makrofunktionalitet.

Foundry är därför också det system som kanske har högst ingångströskel innan man bekantat sig med alla egenheter i systemet.

Foundry kräver att du installerar en server på en värddator eller hyr en en molntjänst för att spelarna skall kunna ansluta sig. Spelarklienten är helt webbaserad och kräver därför ingen installation, men har dåligt stöd för mobila enheter där klienten vill ha en minimumstorlek på skärmen för att fungera bra.

Spelsystem: Symbaroum, Alien, Shadowrun, Coriolis, Vaesen, Twilight: 2000, Forbidden Lands, Cyberpunk Red, Cyberpunk 2020, Call of Cthulhu, Delta Green, Mörk Borg, Tales from the Loop, Kopparhavets hjältar, D&D 5e/4e, Numenera, Kult, Legend of the Five Rings, Stargate, 7th Sea, Hero System, Mage, Vampire, Harnmaster, Fallout D20, FateX, Savage Worlds, Pathfinder, Dune, Star Wars, GURPS, The Expanse, Warhammer 40,000, Warhammer Fantasy, Dark Heresy mfl

Prismodell: Engångsavgift. €44 för spelledare. Ingen månadskostnad. Gratis för spelare.

  Tillbaka till listan

Let’s Role

Läsarbetyg1 Rösta
74

Let’s Role är resultatet av en Kickstarter 2021. Erbjuder gratis karaktärsblad för ett stort utbud av spelsystem. Har även tärningsslag, bakgrundsmusik, sound board, ritfunktioner, interaktiva kartor med animationer, dynamisk ljussättning och fog of war.

Programmet är helt webbaserat och kräver därför ingen installation.

Spelsystem: D&D 5e, Vampire, Call of Cthulhu, Pathfinder, Star Wars, Deadlands, Mutant Year Zero, Symbaroum, Dune, Delta Green, Mörk Borg, Shadowrun, GURPS, Coriolis, Symbaroum, Fate, Twilight: 2000, Mothership, Alien, Tales from the Loop, Kopparhavets Hjältar mfl

Prismodell: Gratiskonto. Ingen prenumerationsavgift. Finansieras endast genom mikrotransaktioner som 3D tärningar, karaktärsblad, ramar, avatarer osv.

  Tillbaka till listan

Mythic Table

Läsarbetyg0 Betygsätt
0

Mythic Table är också resultatet av en Kickstarter under förra året. Mythic Table är något så trevligt som ett gratis open source-projekt för virtuellt rollspelande. Tjänsten finansieras av frivilliga donationer.

Tänkta funktioner är traditionell VTT med chatt, tärningsslag, action bar, karaktärsblad, interaktiva kartor med fog of war och dynamisk ljussättning, samt en mycket imponerande dynamisk stridsautomatisering.

Spelsystem: De två första spelsystemen som Mythic Table planerar stödja i sina kommande uppdateringar är D&D 5e och Pathfinder.

Prismodell: Gratis. Öppen källkod.

  Tillbaka till listan

Talespire

Läsarbetyg3 Betygsätt
61

Talespire är ett väldigt visuellt sätt att spela miniatyrbaserade rollspel från den norska utvecklarna Bouncyrock Entertainment. Till skillnad mot andra system använder Talespire en riktigt läcker 3D-grafik. Inkluderar verktyg och material för att bygga upp spelvärldar i 3D. Är än så länge bara i beta där det enbart finns stöd för fantasyvärldar. Andra settings kommer senare.

Spelsystem: Har inga direkta regelstöd till specifika spelsystem.

Prismodell: Engångsavgift. €20,99 på Steam.

  Tillbaka till listan

TabletopRPG.io

Läsarbetyg0 Betygsätt
0

En webbläsarbaserad VTT som lanserades under 2020. Kräver ett Googlekonto för att logga in. Stödjer chatt, kartor, tärningsslag, makrofunktioner, animerade kartor, integrerade karaktärsblad för D&D 5e med import/export. Stöd för mobila enheter.

Sajten verkar i skrivande stund vara nedstängd utan ytterligare information ens på Patreon.

Spelsystem: D&D 5e

Prismodell: Gratis med valfri Patreondonationer.

  Tillbaka till listan

Role

Läsarbetyg4 Betygsätt
55

Role satsar på en mer renodlad och förenklad rollspelstjänst anpassad för streaming med inbakade videochattar som tar upp större delen av skärmen och förenklade stora karaktärsblad och tärningsslag.

Programmet är helt webbaserat och kräver därför ingen installation.

Spelsystem: D&D 5e, Call of Cthulhu, Masks, Mörk Borg, Numenera, Mothership mfl

Prismodell: Gratis under betan. Oklart vad priset blir när tjänsten går i skarpt läge.

  Tillbaka till listan

Demiplane

Läsarbetyg0 Betygsätt
0

Ett digitalt rollspelsverktyg som beskrivs som ett D&D Beyond för andra rollspelssystem, som just nu endast har begränsat stöd för Pathfinder, men har planer att under 2022 lanserade stöd för Fria Ligans rollspel och World of Darkness.

Programmet är helt webbaserat och kräver därför ingen installation.

Hör Fria Ligans Tomas Härenstam själv förklara Demiplane i vår intervju med honom.

Spelsystem: Pathfinder, Fria Ligans rollspel, World of Darkness rollspel

Prismodell: Oklart. Det går att skapa gratiskonto och testa basutbudet för Pathfinder så länge.

  Tillbaka till listan

Shard Tabletop

Läsarbetyg0 Betygsätt
0

VTT som endast är till för D&D 5e med begränsat stöd för spelmekanik och kartor med manuell ljussättning, men en marknadsplats för att köpa äventyr och moduler.

Programmet är helt webbaserat och kräver därför ingen installation.

Spelsystem: D&D 5e

Prismodell: Prenumerationstjänst. Gratis basutbud, $2,99 – $9,99/månad för utökat innehåll.

  Tillbaka till listan

Owlbear Rodeo

Läsarbetyg1 Rösta
71

Owlbear Rodeo är ytterligare ett VTT som föddes ur pandemin. Det är ett gratisalternativ som skapades av två rollspelare som ville köra sin D&D-kampanj online under pandemin.

Owlbear Rodeo är ett väldigt lättviktigt och enklare VTT som ändå innehåller interaktiva och dynamiska kartor med fog of war, tokens, ritverktyg, musikspelare och visualiserade tärningsslag i 3D.

Programmet är helt webbaserat och kräver därför ingen installation. Det krävs egentligen heller inga konton utan uppgifterna sparas i cookies. Ett tips är dock att ta som vana att exportera och spara ned sessionen lokalt efter varje spelpass om sessionen inte skulle finnas kvar nästa gång.

Spelsystem: Inga stöd för specifika regelsystem.

Prismodell: Gratis

  Tillbaka till listan

Vilket är bäst?

Det är bara du själv som kan avgöra vilket verktyg som passar just dig och din rollspelskampanj bäst, men vi vill gärna att ni delar med er av era egna tips och erfarenheter. Allt för att fler spelare enklare skall hitta sitt favoritverktyg.

Prenumerera
Meddelande om
guest

1 Kommentar
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
admin

Hej!
Vi har nu utökat artikeln med möjlighet för er läsare att själva betygsätta systemen för att enklare kunna tipsa varandra.

1
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x