Tonårsbekymmer, farliga fåglar och förbjuden magi – Bifrost II – Mytforskarnas kontrakt.

Bifrost II- Mytforskarnas kontrakt är  fortsättningen på förra årets lajv Bifrost som jag skrivit om tidigare. Det arrangeras av föreningen Fri fantasi och bygger på JK Rowlings böcker om Harry Potter men utspelar sig i nutid och i Sverige. Lajvet pågick 18-20 Juli.

Det är terminstart och de elevers som är där går i årskurserna ett och två. Bifrost är en gymnasieskola med möjlighet för senare studier, vilket gör att alla elever är tonåringar och de har spelare som både är tonåringar själv, men även vuxna. Skolan har tre elevhem Frejheim, Lokheim och Odheim och elever delas in med hjälp av en magisk kula. Detta är det första som sker under lajvet.

Foto Angelica Swahn
Osorterade förstårselever

 

Lajvet var  i år något mer fokuserat på en stor intrig än jag uppfattade förra årets. En stor farlig best kallad Mugin-fågeln rörde sig i området kring skolan. Den  kan bringa både liv och död och är lite som en motsats till Fågel Fenix och starkt förknippad med Oden. De så kallade Mytforskarna hade fått tillstånd att vara på skolområdet och uppgav sig vara där för att studera fågeln. I själva verket var de ute efter att hitta ägg från fågeln och på så sätt kunna väcka Grindenwal till liv. Grindenwald var en ökänd svartkonstutövre som hatade mugglare. Han mördades av Voldemort i jakten på fläderstaven. Hans anhängare finns kvar i dag och vill ha en värld där magiker står över mugglare, och vissa vill till och med utrota mugglare.

Själv spelade jag lärare på det här lajvet vid namn Malva Nastrand Lindqvist. Vilket gjorde att jag hade mycket att stå i. Förutom att hålla lektioner så bråkade jag med kollegor, tröstade, bestraffade, pratade med och skrattade med elever. Det kändes inte som om det blev många lugna stunder.   Malva hade en fobi mot skogen men fick ändå gå ut där mitt i natten för att leta efter en försvunnen elev som senare hittades med ett öga uthackat av Muginfågeln. Dessutom hade jag fullt upp med att lösa varför en ny elev var så otroligt lik en skolkamrat till mig. Denne kunde vara dotter till karaten och då även systerdotter till min gamla mobbare och numera kollega.

Foto Angelica Swahn
Skolpersonal och svartmagiker

Det fanns ett spöke på plats, en efterlyst kvinna som gått och dött i närheten av skolan, dödad av fågeln. Hon gick runt och jävlades lite lagom med folk  och gjorde en väldigt bra roll som höjde lajvet. Speciellt då det inte gick att göra något åt henne, det går inte att köra ut ett spöke. Spelaren sa att det var en av hennes mest frustrerande roller då hon inte kunde röra vid något eller någon.

På lördagen så kom det Aurorer, trolldomsvärldens svar på poliser. De letade efter en av mytforskarna eftersom hon var efterlyst. De lyckades fånga henne men under infångade så kastades den förbjudna magin Crucio som är en tortyrförbannelse. Detta skedde rakt utanför skolan med alla elever som vitnen.  Vilket väckte frågan:  Är det okey för en Auror att bryta mot lagen i syfte att fånga någon som utfört liknande illdåd?

Det jag hade önskat av lajvet hade varit ett större i ifrågasättande av Grindenwaldarna och deras metoder.  Hatet mot mugglare som finns i böckerna är väldigt tydligt en kommentar mot hur vissa personer i vår värld blir förföljda och hatade på grund av vad de är födda till.  Dessa trollkarlar ser sig som övermänniskor och tycker att de som är under dem borde styras eller utrotas.  Det borde ha gjorts en större diskussion kring det.

Foto Angelica Swahn
Det inte helt seriösa elevhemet Lokheim och deras mycket trötta föreståndare Malva Nastrand Lindqvist.

 

På söndag förmiddag så dök den andra av forskarna upp, och ville dels hämna på en av lärarna som verkade ha ställt till det för sig hos Grindenwaldarna som hon tillhörde. Under den här tiden hade jag även tagit på mig en annan roll som journalist för tidningen Runbladet. Nedan kommer följa en artikel skriven som den här journalisten. Följaktligen är den skrivit in lajv.

Lajvet avlutades på ett ganska så ovanligt sätt, nämligen med att ondingarna så gott som vann.  De hade tagit sig in genom en bakväg, kastade dödliga magier på elever, frös alla och försvann i väg. En stor öppning för kommande lajv. Vilket det är tal om och som jag hoppas på. Kanske kommer det ett redan till vintern.

I stort så rekommenderar jag verkligen de här lajven.  Lajvarna behöver inte ens vara särskilt förtjust eller nernördad i Harry Pottervärlden, bara du har ett hum.  Det kommer bli roligt i vilket fall.

Foto Angelica Swahn
Skolsköterskan Nina Felwing ger tummen upp, precis som jag.

 

Är Bifrost verkligen en säker plats för våra barn? 

Av Kendra Vitterstig

Jag har idag anlänt till Bifrost i syfte att undersöka de reporter som kommit om efterlysta svartkostutövare som med ministeriet och skolans tillåtelse vistas bland det viktigaste vi har, barnen! Dessa stackars oskyldiga liv har satts i fara på den plats där vi alla trodde de var säkra.

Det har varit svårt att komma hit och att få kontakt med skolan. Döljer de något? Och varför är inte Rektor Humlebo på plats? Är Eleverna säkra? Varför vill inte skolan samarbeta med en grävande reporter.

Vid första anblicken ser skolan lugn ut.  Skenet bedrar dock.  Vicerektor Rönnstav håller lektion ut i skogen. Är det verkligen så passande när den fasansfulla Mugin-fågeln terroriserar himlen över skolan?

Ett spöke möter mig. Hon är vagt bekant och en stund senare så slår det mig att det är den efterlysta Yrsa Korpvinge. Vad har hon gjort vid skolan och hur blev hon mördad? Det ser ut att ha varit fruktansvärt då det syns spår av skador på hennes kropp och hals.  Korpvinge berättar dock en del intressanta saker. Hon berättar om hur Aurorerna hade använt Crucio mot den efterlysta Arabelle Kremelrot och att detta skedde inför hela skolan. Hur kan lärarna låta det pågå? Borde inte eleverna ha hållits inne i skolan? 

Jag möts av läraren Artemisia Flädermåne som mycket upprört försöker få mig att lämna skolan. Hon erkänner dock att det inte finns en möjlighet för lärare att hålla koll på och skydda eleverna. Borde inte det vara en av skolans viktigaste uppgifter utöver att sprida kunskap? Att hålla våra barn trygga?  

Det fruktansvärda övergreppet som Auror Höst begick stoppades först då läraren i trolldrycker, Vivecka korpvinge, la sig i och avbröt det hela. De andra aurorena verkade ha låtit det pågå. Jag måste ställa frågan om det verkligen är såhär som ministeriet vill att deras anställda ska bete sig?  En skrämd flicka och pojke uttrycker att ministeriet är hycklare. 

Mitt besök fortsatte med ett intervjua elever. De flesta verkar skrämda till tystnad och ingen vågar gå ut med namn utan ber om att vara anonyma. Det kan jag förstå, med tanke på det jag får se. Elever har blivit förgiftade, de får utföra farliga uppgifter, klassrum med farliga trolldrycker lämnas obevakade och en elev saknar ett öga och såret ser nytt ut under lappen. Ryktena säger att Muginfågeln tar ögon.  De är rädda och oroliga. 

Under mitt besök så händer plötsligt något fruktansvärt, jag får själv bevittna en oförlåtlig förbannelse. Från skogen kommer plötsligt en svartklädd man, en av de så kallade mytforskarna. Han kommer fram till Flädermåne och kallar henne för en förärade. Mannen verkar galen och kastar även han Crusio nu är det dock  Flädermåne som är offret . Snart verkar alla elever vara runt om kring. Det blir kaos och lärarna kan uppenbart inte hantera situationen.  De står handfallna och istället kliver eleverna in. Det är svårt att veta vad som sker. Den svartklädde talar om sin kompanjon Kremelrot på ett mycket mystiskt sätt som både går att tolka som att hon skulle vara död eller lyckas rymma. 
Efter att elever, framför allt en mycket hjältemodig flicka lyckats hålla mannen i styrs så förs han i väg för att skickas med flampulver till ministeriet. 

Jag frågar mig dock. Hur var Flädermåne en förärade? Hon verkar ha haft samröre med de så kallade mytforskarna och även med den avlidna Yrsa Korpvinge. Vad har skolan för säkerhetsåtgärder och vad gör de för att säkerställa att de anställer hederligt folk? Kan det finnas fler lärare på skolan som har samröre med svartmagiker? Jag hoppas att föräldrar och andra anhöriga till barnen vågar ställa dessa frågor och att vi gemensamt kan ställa både ministeriet och Bifrost till svars. 

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x