2022 – Ett annorlunda spelår

Följ med när vi sammanfattar spelåret 2022 genom Spelkults redaktions ögon och ger er läsare en chans att göra er röst hörd om era egna bästa spel längst ned i artikeln.

Det här var ett annorlunda spelår för Spelkult. För första året publicerade vi faktiskt fler filmer än rena textartiklar. Över 200 filmer på youtube och ännu fler livestreams på vår Twitch-kanal.

Vi är nu nära den magiska gränsen om 1000 prenumeranter på Youtube, och Facebooksidan har nått 1872 följare. Hurra för oss, och hjälp oss gärna genom att prenumerera eller följa, om du inte redan gör det!

Ett år av minskat spelade?

För att gå över till en lite tristare spelbricka, så upplevde flera i redaktionen att vi fått mindre tid till spelkultur under det gångna året, så vi slängde ut en omröstning på vår Facebookgrupp där det verkade vara samma tendens även bland våra läsare.

Håller ni med eller var 2022 ett fantastiskt spelår ändå?

Årets brädspel och kortspel

Låt oss gräva upp guldkornen bland årets brädspel. Det här var redaktionens favoriter.

Maria Markenroth Nordström

På brädspelsfronten har det blivit mindre spelat än vad jag hade önskat. Monsters on Board, Ark Nova, Tiny Turbo Cars med flera står fortfarande ospelade i hyllan. Mest positiva överraskningen var Azul Queen’s Garden, som ännu en gång lyckades med konststycket att förnya ett befintligt spelkoncept på ett intressant sätt.

Andreas Nordström

Anders Nordström

Azul: Fräsch ny version med större manöverutrymme och både taktik och strategi
Paint the Roses: Intressant deduktionsspel i snygg förpackning.

Andreas Öggesjö

Andreas Öggesjö

Space Base är ett härligt tärningsspel där du bygger din flotta med rymdskepp. Går även bra att spela med nya till hobbyn!

Tomas Karlsson

Bland brädspel så måste jag hylla Oathsworn. Fantastisk story och utmanande strider i 4-spelare coop.
Bottennappen för mig blev Barrage som inte alls levererade den upplevelse jag förväntade mig.

Joacim Mattisson

Med en värld som fortfarande anpassar sig till nya omständigheter, är det skönt att veta att spel året 2022 var starkt.

Särskilt de fristående spelutvecklarna har gett oss innovativa, spännande, och roliga spel under året.

Kickstarter och andra plattformar har hjälp oss spelare att hitta, och stötta, unika spel.

Min personliga favorit från det gångna året är Savage: A game of survival från Grinly Games.

Indie-utvecklaren har skapat ett balanserat och överraskande hidden-identity/resource-management spel som blir roligare ju mer vi spelar det.

Daniel Roos

Mitt brädspelsår var ett år av barnspel och bara barnspel. Blev knappt ett enda brädspel för vuxna, men däremot recenserades flera brädspel för barnen. Bäst var utan snack Nelly Rapps Vampyrjakt, som även fick åka på turné till förskolan där femåringen stolt själv berättade reglerna för sina jämnåriga.

Årets rollspel

Kristin Nilsdotter

Jag har aldrig spelat så bedrövligt lite som under detta år. Jag har bara spelat lite rollspel med kidsen- Handbok för superhjältar- men den är ju gammal nu.

Fredrik Holmbom

Efter 22 år, varav åtta i öppen beta, så kom äntligen en ny version av rollspelsklassikern Rolemaster! Denna gången under namnet Rolemaster Unified, som samlar ihop det bästa ur tidigare utgåvor och strömlinjeformar spelandet utan att tappa det RM är känt för, TABELLER!

Vår talkshow ersattes med rollspel

Förra årets ambition om att ha en återkommande talkshow ersattes med två rollspelskampanjer i Actual Play-stil under året. En för Mutant: Mega och en annan för Twilight: 2000.

Frank Isaksson

I år har jag spelat rollspel regelbundet för första gången på typ 20 år och ägnat mycket tid åt att ljudlägga och klippa rollspelspoddar från dessa spel. Det har varit mycket jobb, men också mycket glädje.

När det gäller spel i sig är det nog just Twilight 2000 som gjort mest avtryck på mitt spelande (trots att det släpptes några månader innan årsskiftet).

Daniel Roos

För min del togs större delen av spelåret också upp av rollspel och rollspelsrelaterade aktiviteter, som att skriva kampanj, rollspelsböcker, brottas med digitala rollspelsverktyg och klippa spelfilmer.

Det har varit ett märkligt och tvärt kast från tidigare år där jag länge haft uppehåll i rollspelandet. Väldigt roligt och givande, men uttröttande och en ständig balansgång för att undvika komma för nära det verkliga kriget.

Digitala spel under året

Maria Markenroth Nordström

Jag har lagt orimligt mycket tid på två digitala spel det här året: The Battle of Polytopia på mobilen och Dorfromantik (2021) på Steam. Båda är lågmälda, ostressiga (eftersom jag bara spelar Polytopia mot en ganska korkad AI) och repetitiva. Man puttrar på, bara. Det är väl det jag har behövt det här året.

Tomas Karlsson

Bästa jag har kört i PC datorspel var Dorfromantik (2021). Ett avslappnat tileplacing spel som inte tråkar ut mig.
Det sämsta jag testat var Bomber Crew som kändes som en dåligt portad app.

Daniel Roos

Aldrig hade jag kunnat förutspå att ett kattspel (Stray) skulle kliva rakt in mitt hjärta och bli mitt års bästa dataspelsupplevelse.
En modern variant av klassiska peka-och-klicka-äventyrsspel med ett unikt postapokalyptiskt världsbyggande och sköna karaktärer trots om huvudpersonen själv är stum. Extra roligt att det var så barnvänligt att hela familjen kunde turas om att spela. <3

Andreas Nordström

Anders Nordström

Fin historia och uppfriskande våldsbefriat 

Frank Isaksson

Demon till dataspelet Manor Lords har varit ett riktigt bra spel som jag har spelat med glädje. Däremot var den slutgiltiga releasen av Bannerlords en stor besvikelse då det inte utvecklats nämnvärt under de tre år det varit open access.

Johan Röklander

Bäst. Det gångna året var nästan som vanligt med besök på Dreamhack och lajv var igång igen. Massor med tillfällen att spela och leka tillsammans. Det sämsta var att jag personligen inte fick till ett bra spelår. Har för få timmar framför datorn, för få nya testade spel och kom inte iväg på lajv som jag velat. Några guldkorn fanns ändå. Jag och min yngste son spelade äntligen igenom Fares CO-OP spel. It Takes Two och A way out. De var mycket fina att få spela tillsammans och prata om. Det blir nog ändå det bästa i spelväg.

Andreas Öggesjö

Andreas Öggesjö

Störst för mig var att uppleva Elden ring som även fick den välförtjänta GOTY utmärkelsen. Att hoppa runt med gigantiska vapen och mer rustning än vett o slå stora monster på tårna har en fantastisk charm!

Karl Bergström

Det som har spelats mest på senaste tid är det väldesignade kortspelet “Marvel Snap” vars korta matcher är utmärkt för den stressade. Likaså har det varit ett rent nöje att spela Star Trek Prodigy: Supernova på svenska, eftersom det är en bekant som gör en av huvudrollerna. Inget har stått ut som så dåligt att jag kommer ihåg det i nuläget, vilket är ett gott tecken!

Henrik Andersson

2022 var året då jag tog arbetet till min xbox. Arbetssimulatorer, who knew? Den fackliga kampen i Hardspace: Shipbreaker (2020) var engagerande och lugnet jag får av att högtryckstvätta objekt i PowerWash (2021) Simulator är svårförståelig. Det har också trillat in några finfina indie- och metaspel under -22. Immortality och Citizen Sleeper var två favoriter. Jag hann dessutom köra 30 säsonger med Ajax i Football Manager 2022… Det kanske både var bäst och sämst?

Figurspel

Tomas Widdesgärd

Bäst skulle jag säga Warhammer 40k killteam. Allt modellbyggandet men vara en tredjedel så dyrt. Sämst skulle jag säga är den fortsatta trenden med etablerade brädspelsföretag som gör crowdfunding

Konvent och Festivaler

Dreamhack är tillbaks på full fart och så även Spelkults bevakning av spelfestivalen. Våra Dreamhackreportage har historiskt sett varit de reportage som dragit flest tittare med över 500.000 tittare, så eftersom det verkar uppskattat så ville vi så klart följa upp även med årets Dreamhack Summer och Winter.

Pontus Kjellberg

Pontus Kjellberg

Det bästa med året var nog att GothCon blev av. Efter två års digitala konvent blev det allvar av på Hvitfeldtska igen. Åter ett bevis på varför påsken är spelsveriges högtid nummer ett.

Vår flygande reporter på andra sidan Atlanten gav oss också inblick i en större arkadspelsmässa.

Videointervjuer

2022 var också året när vi kom igång med fler videoinspelade spelintervjuer.

Läsarnas bästa

Det var vad vi i redaktionen tyckte var de viktigast spelkulturella händelserna under 2022.

Vilka spel tycker ni läsare är årets bästa? Rösta fram era favoriter i listan nedanför.

Vilka är årets spel 2022?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Kommentera gärna nedanför om det är något viktigt spel vi missat eller om det är något annat ni vill meddela, så får vi passa på att önska er alla ett riktigt gott nytt år!

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x