Recension: Has-Been Heroes

 

Has-Been Heroes från Frozenbyte är en Rougelike med mycket taktik, och därigenom inte ett spel för alla. Det är ungefär som med musik, ibland vill man bara ruska på huvudet och pumpa näven i luften till Slayer, ibland vill man sitta med diagram och föra statistik över temposkiften och parallelltonarter till Dream Theater. Om du någon gång funnit dig i den senare situationen kan detta vara ett spel för dig.

Spelets story kan summeras i en mening: Eskortera kungens döttrar till skolan. Mycket mer än så blir det inte. Ditt sällskap utgörs av en magiker, en krigare och en rouge med olika styrkor och svagheter som du behöver utnyttja för att ta dig fram genom de slumpade banorna. För att klara en runda och låsa upp mer innehåll behöver du ta dig genom två områden och besegra två bossar. Längs vägen stöter du på läger där du kan vila och olika butiker och kistor som kan ge dig nya föremål och trollformler. Har du tur hittar du precis det du behöver innan du når bossen, har du otur kommer du fram tomhänt.

Den unika twisten på spelet är stridssystemet där var och en av dina hjältar står i var sin fil på slagfältet. När en av dem skickas fram för att attackera lämnas platsen i ledet tom och då kan du passa på att byta plats på hjältarna. För att lyckas väl behöver du hålla koll på fiendens stamina och träffa dem med ett exakt antal attacker för att bedöva dem för att sedan skicka in ytterligare en hjälte som utdelar hög skada. När det funkar bra känner du dig som ett schackgeni med doktorsgrad i matematik, när det kör ihop sig är det som att jonglera med brinnande igelkottar.

Rent visuellt är spelet charmigt men saknar den magi som fanns i studions tidigare titel Trine. Dina hjältar försöker sig på lite humor med one-liners men oftast faller det platt. Den största bristen är bristen på variation, de olika platserna och ständiga skelettfienderna ser nästan likadana ut och det dröjer inte länge innan det börjar bli tjatigt.

Så, är du beredd på att pröva ett spel som kan vara hejdlöst svårt och orättvist och prövar ditt taktiska omdöme ordentligt kan detta vara något för dig. Om du däremot är ute efter action och något som testar din reaktionsförmåga så ska du nog pröva något annat.

Jag har spelat spelet på Nintendo Switch med det finn även till Xbox, Playstation och Windows.

Has-Been Heroes
Stil
50
Innehåll
70
Känsla
65
Variation
40
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Positivt
Intressant stridssystem
Ordentligt utmanande
Negativt
Brist på variation
Svårt att komma in i
56
Kul, men inte för alla
Prenumerera
Meddelande om
guest
0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x