Inga förtroendevalda rasister i Sverok

Spelhobbyförbundet Sverok, med 80 000 medlemmar där ca 9 av 10 är under 25 år, har i helgen haft sitt Riksmöte, där en av punkterna bland annat var den här:

“Sverok är ett brett förbund och en demokratisk folkrörelse som tydligt ställer sig bakom principer som demokrati, öppenhet, jämställdhet och mångfald. Idag har det skett en normalisering där organisationer som till exempel Sverigedemokraterna, vilka arbetar emot dessa principer, ses som vilket parti som helst. Det är, i enlighet med Sveroks stadgar och värderingar, inte möjligt att vara förtroendevald representant för Sverok och samtidigt vara förtroendevald inom Sverigedemokraterna eller andra rörelser som aktivt arbetar emot dessa demokratiska principer.”

*Uppdatering*
Man kan se hur motionen presenteras och diskuteras här:

Den bifölls!

Källa: https://twitter.com/johannesaxner/status/673177001729986560

 

Dataspelsredaktör
 1. Det är NI som är ANTIDEMOKRATER!!! Skäms på er!! Förstår verkligen inte hur ni INTE kan SE detta. Fy så obehagligt!! :o

  1. Hej Marie Jakobsson. Om du med “NI” menar oss på Spelkult är du ute och cyklar. Vi har enbart rapporterat vad SVEROK har tagit för beslut i demokratisk ordning. Vill du själv demokratiskt påverka SVEROK är det bara att gå med i en lokalförening och komma på deras möten.

 2. Jag utgår från att Sverok avsäger sig 20% av statsbidragen när man utesluter 20% av väljarkåren… I enlighet med föreningens skyhöga moral…

  1. Har du läst artikeln? Det står ingenstans att man inte får rösta på SD, Sverok kan omöjligt och vill inte veta vad folk röstar på. Det står att om man är förtroendevald inom SD får man inte vara förtroendevald inom sverok. jag tor inte direkt att 20 % av sveriges befolkning är förtroendevalda inom SD eller andra rasistiska organisationer.

   1. Har du läst artikeln? 20% av väljarkåren utesluts från uppdrag som förtroendevald. Den skyhöga moralen hos Sverok borde innebära att man då avsäger sig dessa människors skattepengar, d.v.s. 20% av statsbidragen.

    1. Kära Jason70.

     Om det du säger skulle vara sant betyder detta att Sverigedemokraterna har över två miljoner medlemmar och runt två miljoner förtroendevalda; som exempelvis föreningskassörer, nämndemän eller kommunfullmäktigeledamöter. Eftersom Sverigedemokraterna enligt egen uppgift har under tjugotusen medlemmar faller detta på egen rimlighet.

     Du har med andra ord inte läst innantill.

     Du har missrepresenterat fakta och du debatterar på ett sätt som gör alla oss andra dummare.

     Det finns goda anledningar till att tycka illa om SVEROKs förslag. Till exempel att SVEROK har gjort kardinalfelet att utgå ifrån att bara för att de flesta förtroendevalda sverigedemokrater genom egna handlingar och ord bryter mot SVEROKs stadgar så har alla förtroendevalda sverigedemokrater genom egna handlingar och ord brutit mot SVEROKs stadgar.

     Du får en chans till att debattera på ett normalt och sansat vis. Men fortsätter du att påstå sakfelaktigheter kommer vi att ta bort alla dina kommentarer och banna dig från att i framtiden skriva på vår sida.

     Med vänliga hälsningar,
     Fredrik

    2. Kära Jason70.

     Om det du säger skulle vara sant betyder detta att Sverigedemokraterna har över två miljoner medlemmar och runt två miljoner förtroendevalda; som exempelvis föreningskassörer, nämndemän eller kommunfullmäktigeledamöter. Eftersom Sverigedemokraterna enligt egen uppgift har under tjugotusen medlemmar faller detta på egen rimlighet.

     Du har med andra ord inte läst innantill.

     Du har missrepresenterat fakta och du debatterar på ett sätt som gör alla oss andra dummare.

     Du får en chans till att debattera på ett normalt och sansat vis. Men fortsätter du att påstå sakfelaktigheter kommer vi att ta bort alla dina kommentarer och banna dig från att i framtiden skriva på vår sida.

     Med vänliga hälsningar,
     Fredrik

     Also:

     1. Kära, ömma, Fredrik.

      Du skriver: “Om det du säger skulle vara sant betyder detta att Sverigedemokraterna har över två miljoner medlemmar och runt två miljoner förtroendevalda”

      Nej, en människa med normal läsförståelse kan se att Sverok utesluter de människor som 20% av väljarkåren låtit representera sig. Därför bör Sverok med sin skyhöga moral även avstå 20% av de statliga bidragen.

     2. Hej Jason70.

      Eftersom du inte kan förhålla dig till verkligheten kommer jag att banna dig från att skriva på vår sida. Skaffa dig ett par glasögon, en ordbok och kolla om du inte kan få läsa upp dina svenskabetyg på lämpligt komvux i din närhet.

      Med vänliga hälsningar,
      Fredrik

 3. Tack vare att Mattias Karlsson(SD) publicerat vår artikel på sitt Facebookflöde har det regnat in arga SD-sympatisörer i kommentarerna. Vi behåller dem ett tag, men uppmanar alla att det går att hålla en artig ton även om ni är av en annan åsikt. Spelkult är öppen för diskussion, men vi tänker sanera debatten från osakliga trollningsförsök och rent förtal.

 4. Vilken eventuell partipolitisk tillhörighet medlemmar i SVEROK har är inte relevant för denna diskussion. Medlemmarnas, eller partiernas, mentala hälsa är inte heller relevant för denna diskussion. Vill du påverka SVEROK föreslår jag att du blir medlem i en lokalförening och kommer på deras möten.

  1. [Kommentaren hade inget med artikeln att göra och har därför tagits bort. /Fredrik]

 5. Riksdagspartiers migrationspolitiska gärningar är inte relevant. Det går bra att vara medmänniska och samtidigt ha olika åsikter om hur migrationen ska hanteras i Sverige. Men det är inte relevant för denna diskussion eller för spelkultur i allmänhet.

  1. [Kommentaren hade inget med artikeln att göra och har därför tagits bort. /Fredrik]

  2. Oj, Ser inte vad det var som föranledde denna kommentar men det känns som att diskussionen måste kunna hållas på en bättre nivå.

 6. Det borde ju inte vara så svårt att inte tala om vad man röstar på eller bara ljuga om att man röstar på nåt annat.

  1. Att ljuga om att man är förtroendevald för Sverigedemokraterna torde ju vara rätt lönlöst när det går att kolla i öppna källor. SVEROKs beslut handlar inte om vilka du röstar på, eller vad du tycker och tänker om människor. Bara att du inte kan bli förtroendevald inom SVEROK om du är förtroendevald för någon post inom Sverigedemokraterna.

 7. s, m och mp driver nu SD-politik, och då måste dessa förtroendevalda också bannlysas från att vara förtroendevalda här.
  hos Sverok

  1. Så löd inte beslutet, enligt vår rapportering. Om du tycker att saker “måste” skötas på visst sätt, så föreslår jag att du hör av dig till Sverok alt går med i en förening och försöker att påverka där.
   Här kan du inte påverka Sveroks beslut i särskilt stor utsträckning. Med vänlig hälsning, Kristin N

 8. SVEROK är epitet till mångkultur, med det sagt så fattar jag inte varför man som sympatisör för ett parti som är emot mångkultur, nu reagerar att om man är aktiv inom ett parti som motsätter sig mångkultur, inte kan bli invald i styrelsen i SVEROK ?

  Detta gäller ju inte bara SD, gäller alla som är aktiva medlemmar i partier / organisationer som inte bejakar jämställdhet och allas lika värde.

  Enormt starkt att visa var skåpet ska stå, stolt över att vara medlem av SVEROK.

  1. Det är för att föreningen mottar statliga bidrag. Sverok gillar inte SD men behåller SD-väljarnas pengar. Skicka tillbaka 20% så är allt bra.

 9. Jag antar att den här pajasorganisationen inte klarar av att visa var SD inte står bakom “principer som demokrati, öppenhet, jämställdhet och mångfald”. Jag vet att inte ni kan svara på det eftersom ni bara skrivit artikeln, men som nån typ av media borde ni väl ifrågasätta det och inte bara aggera floskeltoppen.

  1. Själv tycker jag att det finns gott om media, som granskar både SD – och andra partier. Men den partipolitiska diskussionen för vi inte på Spelkult, om det inte handlar om politikers inställning till spelkultur – för då kan det vara relevant. Vi för däremot gott om politiska diskussioner kring spel ur jämställdhet, mångfaldsperspektiv etc Med vänlig hälsning, Kristin N

   1. Jag är sjäv ingen SD:are men så länge Sverok får bidrag från staten (min skatt alltså) så får inte sånt här förekomma. Ska man vara nån demokratins förkämpe så är det nog lämpligt att man är demokratisk sjäv.

    Att en site som Spelkult inte vill eller kan förstå det är inte så märkligt eftersom den antagligen drivs av spelintresserade privatpersoner, så det va därför jag tyckte det var värt att nämna.

    1. Du “är sjäv (sic.) ingen SD-are” men din profils övriga kommentarer är på avpixlat? Allright…

     Kan vi gissa att du hittade hit via Mattias Karlssons uppmärksammande?

     1. Så man är SD-are för att man skriver på Avpixlat, snälla släpp mammas kjol och kika ut genom fönstret. Jag jobbar och betalar en mindre förmögenhet i skatt och så går det till den här typen av barnsligheter.

      För övrigt läser och skriver jag på Aftonbladet med, är jag sosse eller komunist då eller?

     2. Diskutera sakfrågan, inte huruvida kommenterande på andra sidor säger något om ens politiska hemvist.

 10. Tillbaka till 30 talet igen är inte förvånad då LO redan börjat förbjuda medlemmar ur SD. Demokrati vad är det för något. Hur kan man kalla sig demokrat när man hindra folks åsikter.

  1. Säg att en förening har en viss grundidé bakom sig. En raison d’être. Föreningen växer och växer. Det bildas små stödföreningar runt föreningen. Men så en dag så har en av stödföreningarna fått ett styre som helt går emot föreningens grundideologi, deras anledning att existera. Och inte bara det. Denna stödförening försöker infiltrera och ta över moderföreningen för att pervertera och förändra moderföreningens själva själ. Är det i ett sådant fall ok att utesluta personer från stödföreningen och se till att de inte kan ta över moderföreningen?

   Och bara för att du inte ska missförstå min analogi. Får Sverigedemokraterna utesluta personer som inte delar deras egna världssyn från ledande positioner eller är det odemokratiskt?

  2. Är inte Sd det parti som direkt utesluter flest medlemmar för att deras åsikter strider mot partiets värdegrund. Menar du att Sd också är odemokratiska eller gäller det bara andra organisationer. Förutom att Sverok inte har uteslutit någon så klart vilket ju får ses som en mer extrem åtgärd.

 11. [Kommentaren hade inget med artikeln att göra och har därför tagits bort. /Fredrik]

 12. Enormt synd att SVEROK tar till samma metoder som forna DDR. För att nå sitt mål så stänger man alltså ute 25% av Sveriges befolkning. 80000 medlemmar ger ca 20000 medlemmar som sympatiserar med SD. Även om dessa inte är förtroendevalda så kommer de inte att känna sig välkomna i förbundet eller dess föreningar. Vilken grupp skall man sikta in sig på näst? Personligen tycker jag att man skall ta itu med extrema islamister och andra religiösa fanatiker. När man gjord det kan man gå på nästa grupp som man tycker inte passar in.

  1. Vad jag förstår så är Sveroks stadgar inte förenliga med militant islamism heller. Fortfarande så gäller Sveroks ställningstagande det relativt fåtal som har förtroendeposter i Sverigedemokraterna mfl partier med rötter i nazism/fascism, ej dess väljarkår. Jag föreslår att man hör av sig till Sverok, exempelvis via någon medlemsförening om man vill påverka. Med vänlig hälsning, Kristin N

 13. Det är genom att träffas, mötas och umgås med de som tänker och tycker annorlunda än vi själva som förståelse för andra människor uppstår och för mig är det extra intressant att förtroendevalda i alla partier har förståelse för att alla är välkomna på lika villkor.

  Är det riksmötets uppfattning att förtroendevalda i Sverok kommer kontaminieras om förtroendevalda i vissa typer av organisationer KAN bli valda?

  Bert Karlsson var med och startade och ledde ny demokrati ett på sin tid invandringsfientligt parti. Idag är Karlsson anledning till att ett stort antal flyktingar har tak över huvudet. Det är sådana personer riksmötet hindrar med beslutet.

  Alla som bryter mot organisationens syfte kan stängas av med omedelbar verkan helt utan beslutsunderlag, dokumentation av omständigheterna eller ens bli hörd/föra sin talan. Det förfarandet har riksmötet i Sverok sedan tidigare beslutat vara korrekt.

  Vad är det Sverok är så rädda för att den typen av tänkande ges bifall?

  Även om rummet är packat med rasister så blir jag inte en rasist. Jag är övertygad om att du som läser är precis som mig.

  Ta ett utdrag ur belastningsregistret, om det är rent så kan personen vara förtroendevald om det innehåller våldsbrott eller andra på förhand av riksmötet beslutade olämpligheter så sätt stopp. Registret finns där av en anledning. Det är demokrati och likabehandling.

 14. Wow, lite gammal skit om Sverigedemokraterna men nyttig att veta hur fientliga folk (Sverok) är mot demokrati och yttrandefrihet. Riktigt obehagliga åsikter och samtidigt snacka om värdegrund, det är så att man må illa.

  1. Nu var ju det här ett uttalande från riksmötet, utan stadgebäring. Alltså ett demokratiskt framtaget uttalande. Knappast fientligt mot demokratins grundprinciper? Eller hur tänker du?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler berättelser
Läsarbrev: Vi svarar på era frågor om Pandemic
%d bloggare gillar detta: