Sverok – Spelhobbyförbundet förtydligar sitt ställningstagande mot rasism

Under helgen hade Sveriges största ungdomsförbund, Sverok – Spelhobbyförbundet, sitt Riksmöte 2015 i Katrineholm där 101 ombud från hela landet samlades.

Som vi rapporterade häromdagen kom mötet kom fram till att det enligt förbundets värderingar inte är möjligt för förtroendevalda sverigedemokrater att få en förtroendepost på förbundsnivå inom Sverok.

I ett pressmeddelande som kom idag förtydligar man sitt beslut:

Med en övervägande majoritet röstades motionen “Inga rasister i Sverok” igenom efter en intensiv debatt. Beslutet menar att fungera som en tydlig signal för att utestänga aktiva politiker inom Sverigedemokraterna, men också andra partier och organisationer, som arbetar emot den värdegrund som Sverok bygger på.

“Det handlar om att det är en trygghet för våra medlemmar att veta vilka som representerar dom. Vi tar hbtq-frågor och antirasism på allvar. Det ska våra medlemmar veta. Det handlar om tydlighet”, sa Linnea Risinger från förbundsstyrelsen under debatten på Riksmötet.

Sveroks Riksmöte valde att ställa sig bakom följande uttalande:

Sverok är ett brett förbund och en demokratisk folkrörelse som tydligt ställer sig bakom principer som demokrati, öppenhet, jämställdhet och mångfald. Idag har det skett en normalisering där organisationer som till exempel Sverigedemokraterna, vilka arbetar emot dessa principer, ses som vilket parti som helst. Det är, i enlighet med Sveroks stadgar och värderingar, inte möjligt att vara förtroendevald representant för Sverok och samtidigt vara förtroendevald inom Sverigedemokraterna eller andra rörelser som aktivt arbetar emot dessa demokratiska principer.

Sverok har de senaste åren drivit projekt för likabehandling inom förbundet för att skapa en mer tillgänglig och inkluderande organisation och tilldelades i år RFSL Ungdom-priset för sina insatser för hbtq-ungdomars rättigheter.

“Det här är en viktig fråga för våra medlemmar och en tydlig markering för vilka värderingar vi vill att Sverok ska stå för. Med det här beskedet har vi i förbundsstyrelsen fått ett tydligt mandat i hur vi ska hantera sammanhang där vi träffar på Sverigedemokraterna”, säger förbundsordförande Alexander Hallberg.

Källa: Pressmeddelande: Sverok – Spelhobbyförbundet tar ställning emot rasism – Sverok

Foto: Johannes Axner

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x