Riv Visby ringmur

För något år sedan släppte riksantikvarieämbetet Minecraftkartor över varje kommun i Sverige, men det fick ett besviket mottagande då varje block representerade 8 meter i verkligheten. 

Nu finns dock hela Gotland som virtuell och spelbar värld i Minecraft. Det är inte bara öns form och höjdskillnader som är del av denna värld – landskapet omfattar också gator, hus och andra byggnadsverk. Man kan till exempel hitta Gotlands spännande kulturmiljöer som till exempel ringmuren, innerstadens ruiner och öns alla kyrkor.

Projektet är ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet och Lantmäteriet och är möjligt tack vare att Lantmäteriet släppt öppna detaljerade geodata över ön. Vana minecraftspelare kommer inte att bli besvikna eftersom blocken kommer att ha en meters upplösning, vilket är standardmåttet i Minecraft.

Möjligheten att bygga är tillgänglig för alla – under förutsättning att du har spelet installerat. Den uppbyggda världen över Gotland förenklar navigering och byggande i spelet. Historiska byggnader kan byggas upp eller ändras så att byggnaden blir mer autentisk. Förflyttningar till önskad plats görs enkelt via en översiktskarta med inbyggd funktion för teleportering.

Filerna finns för två olika versioner av Minecraft, standard edition för PC och Mac och Pocket edition (mobil-versionen av Minecraft).

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x