Dagens I-landsproblem: Kassa spelkartonger

Varför är vettigt utformade spelkartonger så sällsynta?

Efter att ha limmat ihop nya Warhammer Quest:s miniatyrer, så slås jag av att de inte ens tillverkat spelkartongen stor nog att förvara alla spelkomponenterna. Inget ovanligt för en Dungeon Crawler å andra sidan, då även mastodonten Shadows of Brimstone lider av samma problem, men här har Games Workshop inte ens brytt sig om att göra spelkartongen hög nog för att symboliskt kunna ställa figurerna i. Inte ens utan kartbrickorna, regelböcker och annat tjofräs.

Man skulle rent av kunna dubba Warhammer Quest: Silver Tower till Splendors kartongmotpol. Spelet som gjort sig känt för att slösa med utrymme. Det verkar ju annars betydligt vanligare, då mindre spel vill blåsa upp sig och synas mer i spelbutikerna.

image

Spelar spelkartongen någon roll?

Vad tycker ni själva om era spelkartonger? Är det något ni alls bryr er om?

Själv så värmer det mitt lilla nördhjärta de fåtal gånger då tillverkaren faktiskt tänkt till hur utformningen av spelkartongen inte bara kan hjälpa förvaringen av spelet, utan även avsevärt förenkla och snabba upp speltiden genom att allt redan är nätt organiserat.

Tredjeparts organisationssystem har ju annars blivit en hel bransch i sig och det är vanligare att man tvingas konstruera egna inserts av kapaskivor, än att de medföljande faktiskt går att använda.

image image

Praktiska spelkartonger

Ett par favoriter som trots att fungerar är Lords of Waterdeep och Mage Knight.

image

image

Halvgenomtänkta spelkartonger

….Medan X-Men: Mutant Revolution bara hade tänkt till halvvägs med fack som var för smala för de tokens de försökte förvara.

IMG_0001

…En annan halvgenomtänkt spelförvaring är Sheriff of Nottingham som förvisso bjuder på den stora bonusen av löstagbara inserts som kan användas under spelet, men som inte tänkt på att antingen sätta lock på askarna eller förankra dem tajt mot ett spelbräde eller lock, så att innehållet inte spiller över under transport eller förvaring på kant.

image

Fantasy Flight har en fallenhet för att stansa hål i sina kartonger för att medvetet göra det ännu svårare att faktiskt använda dem efter inköp, som Star Wars: X-Wing Force Awakens.

image

En annan välbekant halvlösning, i stället för att bry sig om själva inserten, är att skicka med dussintalet ziplock-påsar, som här i Mission: Red Planet.

image

Cool Mini or Not bjuder ändå på plastformar för sina miniatyrer, även om det blir lite meck att leta upp exakt rätt form när de skall återförpackas, då varje plats är skräddarsydd för varje miniatyr. Dessutom så funkar plastformar kanske mindre bra för att förvara målade figurer.

På senare tid har de även tänkt på att förankra miniatyrerna genom att förvara dem i mindre löstagbara kartonger. Här Blood Rage.

En halv tumme upp ändå för Cool Mini?

image

Bästa / Värsta spelkartongerna?

Vilka är era egna skräckexempel eller favoritbrädspel när det kommer till medföljande förvaring?

Prenumerera
Meddelande om
guest

1 Kommentar
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Daniel Pamp

Fantasy flight har notoriskt dåliga inserts, både för brädspel och rollspel. Där får man själv göra sina egna som å andra sidan brukar bli väldigt bra. Bäst för min del har varit Stonemaier och Academy games som ofta är väl genomtänkta. Även collectors edition av Tokaido är riktigt bra,

1
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x