Kill Doctor Lucky – En doktor och ett galleri av mordglada spelare

Betyg
80
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Bra
Lätt att lära sig
Stor variation
Mycket humor
Inte så bra
Kan ta väldigt lång tid att avsluta
80
Dödskul

Har du någonsin undrat vad som föranledde det mord som är så centralt i Cluedo?

1996 fick vi ett möjligt svar på den frågan i James Ernests Kill Dr Lucky. Du ska kort och gott ta livet av den gode doktorn. Men eftersom du också värderar din frihet gäller det att göra det i smyg när ingen ser. Detta låter som ett enkelt jobb. Om det inte vore för det faktumet att Dr Lucky verkligen gör skäl för sitt namn.

Spelet tar plats på ett bräde som symboliserar en herrgård med flera olika rum. Dr Lucky flyttar sig runt i ett förutbestämt mönster från rum nr 0 till 19 så det är lätt att veta var han kommer att vara. Men efter som du också behöver att vara ensam med honom utan att någon annan spelar har fri sikt till doktorn så öppnar detta för en stor mängd av olika taktiker och chanstagningar. På din resa genom huset samlar du på dig olika typer av kort. Vapen som hjälper dig att döda Dr Lucky, Misslyckanden som hjälper dig att stoppa andras mordförsök och förflyttningskort som hjälper dig att hoppa till specifika rum eller ett specifikt antal steg.

 Normalt sett kan en spelare endast flytta ett steg men med hjälp av ett förflyttningskort kan en spelare förflytta sig flera steg. Det finns även ett annat sätt. Det är nämligen så att när Dr Lucky kommer in i ett rum med en spelare i så blir det automatiskt den spelarens tur. Så genom att vara taktiskt kan en spelare få flera omgångar på raken genom att vara ett steg före Dr Lucky. Dr Lucky hoppar dock över rum som inte har ett nummer så det är omöjligt att skapa en oändlig loop.

 Så du har slutligen fångat Dr Lucky i biblioteket med din trogna biljardkö och ingen annan är i närheten. Du svingar mot doktorn som om ditt arv hängde på det. Det är nu dags att visa ditt ”mord värde” vilket är en kombination av ditt vapenkort och något som kallas för illvilja markörer vilket man får vid misslyckade mordförsök. Andra spelare behöver nu spela misslyckande kort som överstiger ditt mord värde. Om dom inte gör det är spelet över och du har vunnit. Här finns ett litet metaspel där de som inte är mördare just nu kan spela ut varandra för att ha en bättre chans själva sen genom att inte spela några egna kort och därigenom tvinga andra att spela kort av högre värde. Om mordet inte lyckas fortsätter spelet tills någon tar den gode doktorn av daga.

Kill Doctor Lucky är ett enkelt och fartfyllt spel med en bra variation och ett bra omspels värde, så länge alla spelar för att vinna. På grund av hur det är uppbyggt finns det en risk att en eller flera spelare när det kommer till mordfasen helt enkelt väljer att avsluta spelet genom att inte spela ut några misslyckandes kort. Ett annat problem är att det är svårt att säga hur länge spelet kommer att pågå.

[bgg id=257]

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x