På västfronten intet nytt – Hearts of Iron 3

Grafik
65
Ljud
60
Balans
99
Research/Historia
99
Återspelbarhet
99
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Världsstrategi
Från 12 år
1 spelare (32 multiplayer)
Utgivare/Utvecklare: Paradox Interactive
84
Hearts of Iron 3

HOI3 är en storskalig andravärldskrig-simulator i fågelperspektiv som fokuserar på de militära, ekonomiska och diplomatiska förbindelserna mellan 1936 – 1948.

Du tar rollen som en nation under en tidsperiod av kriget eller spelar genom hela kriget tills ovillkorlig kapitulation uppnås. Kan du överträffa de taktiska drag Hitler så fräckt lyckades genomföra framför näsan på övriga världen, eller lyckas svensken rentav sätta hårt mot hårt och hjälpa dansken att försvara sina gränser när Hitler invaderar sina grannar i norr?

Du bör övervaka du dina forskares framgångar i dubbel bemärkelse, för det handlar inte bara om att noga planera vilka tekniska under och doktriner man senare vill testa i fält, utan även att vara uppmärksam så att fienden inte stjäl eller saboterar din teknologi. Därför gör du rätt i att skicka ut många spioner för att skapa opinion för din politiska åskådning och kanske rentav få hela nationer att ge dig sitt stöd. Den stora politiken speglas av den klassiska världsindelningen av Axelmakter, Allierade och Komintern, vilka du ofrånkomligen måste förhålla dig till om du inte tar aktiv del i någon av dem. Till din hjälp har du en regering vars sammansättning påverkar folkets välvilja och produktion. Du kan spendera mycket energi på att manipulera den egna politiken, med tillsättande nyckelpersoner eller genom mer skrupulösa metoder som spioneri, trakasseri och opinionsbildning.

Men när allt kommer till kritan så är det ändå kallt stål, krut och kanonmat som avgör kriget. Mark-, sjö- och luftfartstrupper går att använda i åtskilliga kombinationer, men endast den som planerar och har god framförhållning når sina mål. Det handlar inte bara om vilka trupper som skall användas utan även hur dessa skall underhållas med resurser och orderstruktur över hela ditt välde. Du kan nämligen besätta tiotusentals provinser över hela världen, i princip ner på kommunnivå. Själva striderna är symboliska så förvänta dig ingen detaljstrid utan håll tungan rätt i mun när du bryter igenom det detaljrika landskapet medan du lägger krut på att ta över strategiska områden och vakta dina egna svaga punkter. Till detta har du hjälp av spelets enkla orderstruktur, där fronter bildas med officerare, högkvarter och tillhörande stödtrupper.

På Västfronten intet nytt…

Har du erfarenhet av de tidigare titlarna i serien känns det lite som “på västfronten intet nytt”, eftersom spelet endast är en uppfräschning av sina föregångare med fler provinser, enklare ordergivning, mer balanserad och framförallt mer lättöverskådlig handel och diplomati. Men i övrigt har man har inte gjort något nämnvärt åt den höga inlärningströskeln som varit seriens största källa till kritik, antagligen för att spelets målgrupp anses luttrade nog att ta till sig informationen ändå – De spelare som inte redan är “andra världskrigsnördar” blir det sannolikt det efter åtskilliga timmars spelande.

Du har kanske, likt mig, fascinerats av hur realistiskt föregångarna följde det riktiga krigets utveckling oavsett dina framgångar. Men med HOI3 är det näst intill slut med detta. Man har gått ifrån den hårda gummibandsstyrningen och dina framgångar får numera ordentligt genomslag på omvärlden. Borta är även de verklighetbaserade krigsförklaringar och dolkstötsdiplomatier som i föregångarna utlöstes vid vissa förutbestämda tidpunkter – på gott och ont!

Sammanfattningsvis axlar HOI3 enkelt manteln som det mest omfattande och imponerande av de lättillgängliga världsstrategispelen, men det innehåller inga direkta nyheter och kräver fortfarande åtskilligt med investerad tid, speciellt som du behöver kunna läsa igenom hundratals sidor manual på engelska innan du sitter stadigt i högkvarterets bunker. Därför rekommenderas spelet varmt till den som tänkt igenom sitt inköp, för att inte tala om sin fritid.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x