Recension: Batman – The Telltale Series

Stil
85
Innehåll
90
Känsla
80
Variation
80
Bra
Karaktärerna och storyn
Känslorna
Alfred
Mindre bra
Kontroller på tangentbord
Grafikglitchar
83
Batman

Vissa historier tåls att berättas och tolkas om och om igen, myterna, legenderna, hjältarna. Så som historien om Batman. Bruce Wayne, en rik playboy som på natten tar på sig en mask för att göra Gotham säkrare. En man som aldrig kan komma över att han som pojke såg sina föräldrar bli mördade. Och nu har Telltale börjat berätta sin tolkning.

Spelet tar vid ganska tidigt i Batmans karriär. Han är kände i staden, men är fortfarande en nyhet.Han balanserar nattens brottsbekämpning med att sköta sitt företag och sponsra sin vän Harvey Dent som vill bli borgmästare. Bruce bardomsvän Oswald Cobblepot dyker upp och är bitter över hur hans familj förlorat allt medan Waynes bara blivit rikare.

Harvey introducerar Bruce för Selina Kyle. En kvinna som Harvey verkar intresserad av och som Bruce ganska snabbt känner igen. Både han och hon har skador i ansiktet från när de träffats som sina alteregon bara natten innan. Många andra namn som känns igen frå tolkningar av Batman dyker upp, i bland i småroller, i bland i stora.

Mitt i allt det här så börjar även en ny organiserad liga att göra sin röst hörd i Gotham, de kallar sig Children of Arkham. Men vilka är de? Vad vill de? Och hur stort hot är de för staden?

Första avsnittet i historien är tyvärr ganska tråkigt och lätt att glömma. De presenterar karaktärerna och sår fröna till resten av berättelsen men lämnar inget större intryck. De följande fyra avsnitten väger dock upp med drama, svåra val och en spännande historia.

Den här tolkningen av Batman faller mig i smaken. Den har allvarliga element, blandad med humor och en i bland ganska fåniga stunder när Batman försöker vara tuff. Karaktärerna görs mänskliga och deras motiv går att förstå. Jag bry mig om Bruce, jag känner med honom. Jag är glad att ha Alfred där som kan stöta i det svåra. Alfred som i det här spelet nog är en av mina stora favoriter.  Mycket i historien känns igen, men Telltale lyckas vrida på saker och göra vissa tolkningar som åtminstone jag aldrig sett tidigare.
Så klart finns det även partier av action. Quicktime-event för att kunna styra Batman när han slåss.  Jag spelade på PC och tycker det är lite svårt att kunna flytta mellan knapparna på tangentbordet så kanske blir de partierna lite smidigare om en spelar på konsol eller kopplar in en handkontroll till datorn.

Det intressanta med att göra något så pass känt som Batman till ett Telltale spel är att spelaren sitter med vissa förkunskaper. Det påverkar spelarens val på en ny nivå.  Jag vet redan vad som kommer hända med Harvey Dent även om jag inte vet hur. Dock vet inte Bruce något om sin väns öde. Frågan blir då om spelaren vill spela på sina kunskaper som redan finns, eller mer sätta sig in i vad en ovetandes Bruce skulle göra.

Grafiken följer den ganska typiska Telltale snittet som vi sett i spel som The Walking Dead och  The wolf among us, med tydliga konturer för att fånga upp serietidningsgrafiken. Det fungerar utmärkt för spelet. Tyvärr kommer det i bland grafikglitchar, så som att Selinas mun ser extremt konstig ut i en scen, eller som på bilden under när Bruce verkar ha problem med nacken.

De olika valen gör även att jag gärna vill spela om spelet om ett tag. Vissa val kommer påverka historien ganska mycket och även om allt leder till samma mål tar jag gärna en annan väg dit i framtiden.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x