Viktor på jobbet

Viktor översätter spel i Peking

Viktor Olsson är bara 28 år och född i Lund, men han har vågat sig på något som flera bara drömt om. Han sökte jobb på ett spelföretag i Kina.

Han blev kontaktad av Oasis Games genom ett mail från den Svenska Handelskammaren, när han jobbade på ett korttidskontrakt på ett litet tyskt företag i Shanghai. Det kinesiska spelbolaget efterfrågade svenskar med goda kinesiskakunskaper och kineser med goda svenskakunskaper. Viktor säger att han först var väldigt tveksam, dels till jobbet i sig då spel på svenska kändes som en heltokig idé, dels till att flytta till Peking och gå med på ett kontrakt med fem semesterdagar per år. “Men de erbjöd en okej deal och omvärderade företagets strategi och nu känns det hela bara grymt spännande.”

Tidigare spelerfarenheter

Nej, inga alls, blev klar med studierna i september förra året, och även om jag har varit spelintresserad sedan barnsben var spelbranschen inget jag hade i åtanke specifikt. Sen har jag inte heller hunnit jobba så länge i och för sig…

…även om jag har varit spelintresserad sedan barnsben var spelbranschen inget jag hade i åtanke specifikt

Viktiga förkunskaper

Svensk med bra kinesiska var nummer 1 då Legend Online på svenska, som öppnade sin första server förra veckan, skulle översättas från det kinesiska originalet. Det var huvuduppgiften fram till för ungefär en månad sen. Det är fortfarande lite nya översättningar att göra då och då, även om det är mycket kundsupport nu istället, men de vill de ju helst ha svenskar som gör så även där var svenskan viktig. Att ha huvudet på skaft rent allmänt och spelintresse var väl sekundära men inte helt oviktiga heller.

Kinesiskan

Pluggade en BA i kinesiska och ekonomi vid School of Oriental and African Studies (SOAS) i London mellan 2008-2012, varav det andra året var förlagt till Peking (2009). När jag var klar där kände jag att min kinesiska var rätt kass fortfarande så med hjälp av ett stipendium studerade jag kinesiska i Taiwan (Taipei) i ytterligare ett år, och först då kände jag att den var på tillräckligt god nivå för att bege mig ut i arbetslivet.

Tips till språkintresserade

Dra till Taiwan och ta en kinesiskakurs på ett av universiteteten. Mindre kulturkrock där vilket (i min mening) är extremt viktigt för inlärningsprocessen både på kort och lång sikt. Många börjar lära sig kinesiska men de flesta ger upp.

Många börjar lära sig kinesiska men de flesta ger upp.

Vad som lockade

Det var en möjlighet att göra något helt nytt och det kändes väldigt spännande att ett kinesiskt företag ville ta sig in på den svenska spelmarknaden med spel på svenska. Legend Online har gått sjukt bra i framförallt Turkiet, men även i spanska, portugisiska och polska översättningar. Sedan ville de testa Holland och Sverige där förutsättningarna ser rätt annorlunda ut eftersom det sedan innan finns mer mogna spelmarknader på plats. Men eftersom det inte finns många spel på svenska, och kanske särkilt inom MMORPG-genren, så blev jag nyfiken på om Legend Online skulle kunna funka i Sverige eftersom det på nått sätt vänder sig ett nytt segment av marknaden.

En typisk arbetsdag

Kolla mailen, svara på frågor i supportsystemet, kolla Facebook (majoriteten av trafiken sker via FB) och svara på kommentarer och meddelanden, spela Legend Online för att hänga med i spelet upp på de högre nivåerna och kolla grejer (främst språkliga fel) som behöver korrigeras och se till så att spelarna trivs. Gå och luncha på nått schyst ställe Peking, översätta in-game-evenemang, eventuellt kommunicera med utvecklaren angående spelkorrigering, stämma av med marknadsföringsteamet, kolla spelarstatistik , käka dagens frukt (väldigt gulligt), ha möte med Sverigeteamet… Det är väl ett rätt brett urval och det sker i lite olika ordning varje dag, men så ser en typisk dag ut i stora drag iaf.

Att bo i Peking

Skitkul! Det är en väldigt unik blandning av människor från hela Kina och hela världen, och Peking är där det händer i fråga om kultur och politik, i jämförelse med Shanghai där det mer handlar om business. Man kan väl jämföra förhållandet med typ Berlin vs. Frankfurt. I alla fall, man träffar mycket spännande folk och det händer alltid saker. Och god mat och frukt. Just nu är det vattenmelon-, mango-, och litchisäsong och för en fruktjunkie så är det rena paradiset.

Just nu är det vattenmelon-, mango-, och litchisäsong och för en fruktjunkie så är det rena paradiset.

Sen finns det ju så klart lite nackdelar också, luftföroreningarna är väl inte helt roliga även om det varit helt okej på sistone, och sen kommer det en del byråkratiskt meck som man måste krångla med då och då, anmäla sig på polisstationen till exempel, och om man måste till doktorn är det många gånger knepigare.

Saknar från Sverige

Nära och kära. Jag har varit ute och rört på mig ett tag så den där hemlängtan man ibland kunde känna i magen innan har jag inte längre, men jag saknar min familj och polarna från Sverige. Men det är klart, när jag är hemma i de gamla trakterna och får känna “hemmakänslor” igen så kommer man på massa saker som man saknat, på nåt knäppt sätt.

 Snus saknar jag ibland.

Hemresor

Jag var hemma i julas och det var helt fantastiskt, då hade jag varit borta i 16 månader tror jag. Då gick det eftersom jag var mellan jobb, men nu vet jag inte riktigt när jag får chansen nästa gång. Med 5 semesterdagar om året så tror jag nog att en något mer lättillgänglig badstrand drar det längsta strået.

Tips till andra

Tja, man kan alltid kika på corporate.oasgames.com/en, även om jag inte tror vi letar efter svenskar just nu, men den som är sugen kan också slänga iväg ett mail antingen till mig på viktor@oasgames.com eller hr@oasgames.com så när det väl är dags att utöka teamet så har vi ju lite att gå på redan.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x